banner16

AFAD Başkanı: Depremde can kaybı 40 bin 642'ye ulaştı

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 40 bin 642 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. 

18 Şubat 2023
AFAD Başkanı: Depremde can kaybı 40 bin 642'ye ulaştı

AFAD Başkanı Yunus Sezer, bugün saat 16.25’te yaptığı açıklamada; “Maalesef, hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısında da artış var. Bugün itibarıyla 40 bin 642 vatandaşımız hayatını kaybetmiş durumda” dedi. Yunus Sezer, “Arama kurtarma çalışmaları, yarın akşam itibarıyla büyük oranda sonlandırılmış olacak. Belki birkaç binada çalışmalara devam edilecek. Ama büyük oranda sonlandırılmış olacak” diye konuştu.

AFAD Başkanı Yunus Sezer, bugün saat 16.25’te yaptığı açıklamada şunları söyledi:

5700’ÜN ÜZERİNDE ARTÇI SARSINTI: Şu ana kadar 5700’ün üzerinde artçı sarsıntı meydana gelmiş bulunuyor. Maalesef arama kurtarma çalışmaları devam ederken, hayatını kaybeden vatandaşlarımızın da haberlerini alıyoruz. Büyük bir hassasiyet ile yürütülen arama kurtarma çalışmalarında bugün yine sevindirici haberlerle karşılaştık. 13. günde canlı kurtulan vatandaşlarımız oldu. Bizlere hem ümit verdi, hem de sevindirdi.

40 BİN 642 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETMİŞ DURUMDA: Maalesef, hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısında da artış var. Bugün itibarıyla 40 bin 642 vatandaşımız hayatını kaybetmiş durumda.

ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI, YARIN AKŞAM İTİBARIYLA BÜYÜK ORANDA SONLANDIRILMIŞ OLACAK: Milletimizin başı sağ olsun. 10 ilimizde arama kurtarma çalışmalarında büyük oranda sona gelmiş bulunuyoruz. Özellikle yoğunlaştığımız yer, Hatay ve Maraş. Hatay’da dün 200 kadar binada arama kurtarma çalışması yapılıyordu. Bugün 98’e düşmüş durumda. Yarın itibarıyla burada da büyük oranda sona gelmiş olacağız. Yine aynı şekilde Kahramanmaraş’ta 19 binamız kalmış durumda. Burada da Ebrar Sitesi de dahil olmak üzere çalışmalarımız devam ediyor. Burada da inşallah sona yaklaşacağız. Adıyaman’da da bir binada çalışmalar devam ediyor. Arama kurtarma çalışmaları, yarın akşam itibarıyla büyük oranda sonlandırılmış olacak. Belki birkaç binada çalışmalara devam edilecek. Ama büyük oranda sonlandırılmış olacak. Özellikle Hatay genelinde yoğunlaşma var. 13 bine yakın arama kurtarma personelimiz orada görev yapıyor. Allah’a şükür, büyük oranda toparlanmış durumda. 80 ülkeden destek amacıyla gelen uluslararası arama kurtarma birlikleri, 11 bin 488 kişi bulunuyordu. Onlardan da görev süreleri biten, BM standartlarında çalışma süreleri bitenlerden ayrılmalar gerçekleşiyor. Çadırkentlerimiz ve konteyner kentlerimiz kuruluyor. Beslenme, iaşe hizmetleri, ayni yardımlar hızlı bir şekilde devam ediyor.

683 BİN VATANDAŞIMIZA 10 BİN LİRA NAKDİ YARDIM ÖDEMELERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ: 10 bin lira nakdi yardım gerçekleştirmeleri de devam ediyor. 683 bin vatandaşımıza 10 bin lira nakdi yardım ödemeleri gerçekleştirildi. Sisteme tanımlanmış olan 164 bin vatandaşımıza da yine nakdi yardım ödemelerini gerçekleştireceğiz.

290 BİNE YAKIN KİRA DESTEĞİNDE BULUNAN VATANDAŞIMIZ VAR: Kira yardımları konusunda da buradaki esas da barınmaya destek olmak. Özellikle orta hasar dediğimiz; evin boşaltılıp, onarılıp tekrar oturulacak hale getirilmesini esas alıyor. Burada evini kaybeden, barınma ihtiyacı olan vatandaşlarımıza biz, iki alternatif sunuyoruz. Konteyner ve kira desteği. Kira desteği, ev sahipleri için beş bin lira artık 15 bin lira taşınma desteği şeklinde. Kiracılarımız için de 2 bin lira destek parası, 15 bin lira taşınma desteği şeklinde; Sayın Cumhurbaşkanımız belirlemişti. 290 bine yakın kira desteğinde bulunan vatandaşımız var. Bu, yapılan müracaatlar da incelemeye tabi tutuluyor. Konteyner ve benzeri barınma desteğini isteyenler, kira desteğini alamayacaklar. Ama her halükarda biz 15 bin lira taşınma desteğini yapmış olacağız.

430 BİNİN ÜZERİNDE TAHLİYE VAR: Büyük bir operasyon yürütülüyor. Yaklaşık 274 bin, deprem bölgesinde görevlendirilen personel var. Bir taraftan da deprem bölgesinden diğer illere tahliye işlemleri devam ediyor. 430 binin üzerinde şu ana kadar tahliye, bizzat bizim tarafımızdan yapılan tahliye var. 313 bin 720 kişiyi kamu misafirhanelerde ve otellerde ve diğer konaklama tesislerimizde misafir ediyoruz. Bir taraftan da hasar tespit çalışmaları hızlı bir şekilde yapılıyor… Şu anda yüzde 50’nin üzerinde hasar tespit çalışmaları yapılmış durumda.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.