banner16

Deprem bağışları vergiden düşülecek mi? GİB açıklama yaptı

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), birçok televizyon ve radyo kanalının ortak yayınıyla düzenlenen 'Türkiye Tek Yürek' programında, şirketlerin, depremzedeler için kullanılmak üzere Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Kızılay'a yaptığı bağışlarının vergiden değil, matrahtan düşüleceğini duyurdu. 

16 Şubat 2023
Deprem bağışları vergiden düşülecek mi? GİB açıklama yaptı

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremlerden etkilenen afetzedelerin ihtiyaçlarının giderilmesi ve yeni konutların inşası için organize edilen 'Türkiye Tek Yürek' programı, birçok televizyon ve radyo kanalında eşzamanlı olarak yayınlandı. Yardım kampanyasında saat 02.54'te açıklanan miktara göre, 115 milyar 146 milyon 528 TL'lik bağış toplandı. Bağış kampanyasına ilişkin, kampanyaya katılan tüzel ve gerçek kişilerin, bağışları oranında vergi indirimi alacağı iddiası gündeme geldi.

İddialara ilişkin sosyal medya hesabından bugün bir açıklama yapan GİB, bağışların vergiden değil matrahtan düşüleceğini bildirdi.

GİB'in açıklaması şöyle:

“BAĞIŞLARIN VERGİDEN DÜŞÜLDÜĞÜNE DAİR SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI DEVAM EDİYOR: Sosyal medyada, yapılan bağış ve yardımların vergiden düşüldüğü yönünde paylaşımların devam ettiği görülmektedir. Kamuoyunun ve vergi mükelleflerinin doğru bilgilendirilmesi adına konunun yeniden açıklanması gerekli görülmüştür.

KAZANÇTAN İNDİRİM VE VERGİDEN İNDİRİM FARKLI KAVRAMLAR: Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunları belli şartlarla bağış ve yardımların, elde edilen gelirden, kurum açısından kazançtan indirilmesi imkânı vermektedir. Kazançtan indirim ile vergiden indirim tamamen birbirinden farklı kavramlardır. Bağış ve yardımlar gerekli şartları taşıyorsa ilgili yılın vergi matrahının tespitinde gelirden, kurumlar için kazançtan indirilir. Bu indirim sonucu kalan tutar vergiye tabi olur."

Öte yandan, konunun daha net anlaşılabilmesi için bir örnek de paylaşan Gelir İdaresi Başkanlığı, paylaşımlarını şöyle sürdürdü:

"Konuyu basit bir örnekle anlatmak gerekirse; 100 bin TL kazancı olan bir kurum 20 bin TL AFAD’a bağış yaptığında kazancından 20 bin TL’yi indirecektir. Kalan 80 bin TL üzerinden yüzde 20 oranında hesaplanan 16 bin TL kurumlar vergisi ödeyecektir. Özetle, vazgeçilen vergi tutarı 4 bin TL’dir." 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.