banner16

Erdoğan: Depremlerde 21 bin 848 kişi hayatını kaybetti

"Depremzedelerimizin hayatlarını kolaylaştıracak uygulamaları birer birer devreye alıyoruz" 

11 Şubat 2023
Erdoğan: Depremlerde 21 bin 848 kişi hayatını kaybetti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanlıurfa’da Turgut Özal Parkı’nda kurulan çadır kentte açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 21 bin 848 kişinin hayatını kaybettiğini, 80 bin 104 kişinin yaralı olarak kurtulduğunu bildirdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Depremzedelerimizin sıkıntılarını hafifletecek, hayatlarını kolaylaştıracak uygulamaları birer birer devreye alıyoruz." dedi.

Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

“Millet olarak tarihimizin en büyük afetlerinden birini yaşadık. Pazartesi günü meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem 10 ilimizde çok ciddi yıkıma ve can kaybına yol açtı. Şu ana kadar ki tespitlere göre 21 bin 848 vatandaşımızın hayatını kaybettiği bu depremlerde 80 bin 104 insanımız da yaralı olarak kurtuldu. 

Şanlıurfa’da ise oturulmaz hale gele 164 binada, 335 vatandaşımız maalesef şehadete yürüdü. 5 bin 752 vatandaşımız ise yaralı olarak kurtulmayı başardı. Hayatını kaybeden her bir kardeşime Allah’tan rahmet diliyorum.

Asrın felaketi olarak tarif edilen bu büyük deprem toplamda 13,5 milyon insanımızın yaşadığı 500 kilometrelik bir alanda yıkım etkisi yapmıştır. Böylesine geniş bir alanda ve bu kadar çok nüfusu etkileyen bir deprem dünyada eşine az rastlanır bir felakettir.

Dünyanın önde gelen deprem uzmanlarını dahi dehşete düşüren bu felaketin derin izlerini yıkım yaşayan illerimizde tüm çıplaklığıyla görmek mümkündür. Bu felaketin yıkım etkisinin cumhuriyet dönemdeki 1939 Erzincan ve 1999 Marmara depremlerinden bile kat be kat fazla olduğu ortadadır.

Deprem anından itibaren devletimizi tüm kurumlarıyla, personeliyle, araç gereciyle harekete geçirdik. Afet çalışmalarıyla görevli kurumlarımızın yanı sıra, bakanlıklarımızın tüm birimlerini, polisi, askeri, jandarmasıyla güvenlik güçlerimizin tamamını hemen bölgeye yönlendirdik.

Bakanlarımız, valilerimiz, belediye başkanlarımız ve STK’larımız ilk günden itibaren canla başla çalışıyorlar. 

Bu süreçte afetin büyüklüğünün ve çetin kış şartlarının getirdiği zorluklar sebebiyle insan iradesini aşan pek çok sıkıntıyla karşılaştık. Ancak hiçbir engelin bizi vatandaşımızın yardımına koşmaktan alıkoymasına izin vermedik.

Elbette kimi alanlarda bazı gecikmeler, aksaklıklar yaşanmıştır. Ama devletimizin depremzede vatandaşlarımızın yanında olmak için verdiği samimi mücadeleyi kimse inkar edemez.

Deprem bölgelerinde ziyaret ettiğimiz vatandaşlarımızın metanetini gördükçe ne kadar büyük bir milletin evladı olduğumuzu çok daha iyi anlıyoruz. İnşallah 85 milyon tek yürek, tek bilek olarak bu zor günlerin de üstesinden geleceğiz.Birlik ve beraberliğimize gölge düşürmediğimiz sürece Allah’ın izniyle her türlü badireyi atlatacağımıza inanıyorum.

Nitekim Şanlıurfa’da perşembe günü itibariyle arama- kurtarma çalışmalarını tamamladık. Enkaz kaldırma ve hasar tespit faaliyetlerimizi de kısa sürede sonuçlandırarak yeniden inşa ve ihya çalışmalarımıza başlayacağız.

Daha önce afet bölgelerini nasıl kısa sürede ayağa kaldırdıysak 10 ilimizde yaraları en hızlı şekilde saracağız. "Depremzedelerimizin sıkıntılarını hafifletecek, hayatlarını kolaylaştıracak uygulamaları birer birer devreye alıyoruz."

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.