banner16

Erdoğan: Depremlerde 16 bin 546 kişi yaşamını yitirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Böyle derin etkisi olan afetlerde eksikler olabiliyor, süratle gidermenin gayretindeyiz" dedi. 

09 Şubat 2023
Erdoğan: Depremlerde 16 bin 546 kişi yaşamını yitirdi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremde hayatını kaybedenlerin sayısının16 bin 170 olduğunu belirtti.

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde depremden etkilenen Osmaniye'yi ziyaret eden  Erdoğan, "Bu depremler 10 büyük ilimizde çok büyük yıkımlara sebep olmuştur. Osmaniye'miz de depremin vurduğu şehirlerdir. Şu an itibariyle depremin yol açtığı yıkıntılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 16 bin 170'e ulaştı. Yaralılarımız ise 64 bin 194'e ulaştı. Yıkılan bina sayısı 6 bin 44. Osmaniye'de ise 326 bina yıkılmış, 877 vatandaşımız vefat etmiş 2 bin 220 vatandaşımız yaralanmıştır." dedi. 

Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

"Devletimiz tüm bakanlıklarıyla, kurumlarıyla 10 vilayetimizde yoğun şekilde çalışmalarını sürdürmektedir. Milletimiz devletiyle omuz omuzadır. Sivil toplum kuruluşlarımız, belediyelerimiz, uluslararası yardım ekipleri, gönüllüler imkanı olan herkes arama kurtarma yardım çalışmalarına destek veriyor.

İster istemez bazı gecikmeler ve eksiklikler de yaşanabiliyor. Vatandaşımız devletin tüm imkanlarıyla deprem bölgesinde olduğunu biliyor. Sayıları 100 binlerce ifade edecek kişi çalışmalarda görev aldı. Ülkemizin dört bir yanından her türlü ekip, araç gereç bölgeye yönlendirilmiştir. Şu anda parlamentomuzda OHAL kararına kadar tüm adımları attık ve öyle zannediyorum ki 1 saat içerisinde parlamento kararını verecektir.

Enkazın kaldırılmasının ardından inşallah 1 yıl içinde depremin yaşandığı şehirlerimizi hatırlayın biz yeni baştan inşa ettik. Van, Malatya, Elazığ, İzmir, Düzce depremlerinde bunları gerçekleştirdik. Antalya ve Muğla yangınlarında bunları süratle gerçekleştirdik. Kastamonu, Sinop, Bartın, Giresun sel afetlerinde bu iktidar, bu hükümet bunları gerçekleştirdi. İnşallah 1 yıl içerisinde TOKİ olarak bu konutların inşasını gerçekleştireceğiz.

Bu geçiş sürecinde de 10'ar bin lira depremzedelere destek veriyoruz. Bunların tespitleri yapılıyor. 1 yıl içerisinde de inşallah konutlarımızı bitireceğiz.

En önemli adımlardan bir tanesi de talep edenlere, kabul edenlere, Antalya ve Alanya'da otellerde misafir etme imkanımız mevcuttur. THY uçakları da buralara seferler düzenleyecektir."

Kilis'te açıklama yaptı:16 bin 546 kişi hayatını kaybetti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kilis Prof Dr. Alaeddin Yavaşça Devlet Hastanesi’nde yaralı depremzedeleri ziyaretinin ardından açıklamalarda bulundu. Kahramanmaraş merkezli depremlerde 16 bin 546 kişinin hayatını kaybettiğini, 66 bin 132 kişinin yaralandığını bildiren Erdoğan, şu açıklamayı yaptı: 

"Kilis de bu felaketten etkilenen şehirlerimizden biri oldu. Malum Kahramanmaraş merkezli bu felakette ne yazık ki şu ana kadar ciddi vefat durumumuz var. Yaralı sayımız var. Depremin merkezi Kahramanmaraş ile depremden en çok etkilenen bir diğer şehrimiz Hatay'daydım. Buraları gezdim. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı şu an itibarıyla 16 bin 546'ya ulaştı. Yaralılarımızın sayısı 66 bin 132. Yine bölge genelinde yıkılan bina sayısı 6 bin 444. Kilis'te ise 178 bina yıkılmış, 73 vatandaşımız vefat etmiş, 690 vatandaşımız ise yaralanmıştır. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyorum. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Deprem anından itibaren devletimiz tüm kurumlarıyla bu vilayetlerde yer almış, ne yapılması gerekiyorsa icra etmiştir. Depremin 13.5 milyon insanımızın yaşadığı 500 kilometre çapında etkili olması takdir edersiniz ki işimizi zorlaştırmıştır. Buna rağmen devletimiz tüm kurumlarıyla afet bölgesinde arama kurtarma ve yardım çalışmalarını süratle başlatmıştır. Artık sayıları yüz bini bulan personeliyle, binlerce kamu, sivil toplum ve uluslararası yardım ekibi sahada şu anda da görev başındadır. Ülkemizin her ilinden yardım malzemeleri ve gönüllüler illerimize gelmeyi sürdürmektedir. 

Hiç şüphesiz, böylesine geniş alana yayılan ve derin etkileri olan bir afette eksikler olabiliyor. Ve bu eksiklerin de süratle gidermenin gayreti içerisindeyiz. Buna rağmen bakanlıklarımız, sivil toplum kuruluşlarımız, vatandaşlarımız canla başla çalışarak depremzedelere yardımcı olmak için gayret sarf ediyor. Hiçbir vatandaşımızı sahipsiz bırakmayacağız. Şu an itibarıyla depremzede vatandaşlarımıza ilk etapta 10'ar bin lira destek vereceğiz. Konutları yıkılanlarla ilgili olarak da TOKİ vasıtasıyla, 1 yıl içerisinde konutların inşasını da bundan önce olduğu gibi gerçekleştireceğiz. 10 vilayetimizde, hiç endişe olmasın, süratle vatandaşlarımız konutlarına sahip olacaklar, hiçbir vatandaşımız barınaksız, konutsuz kalmayacak."  

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.