banner16

Akar'dan İsveç'e tepki: 'Savunma Bakanı'nın ziyaretini iptal ettik'

Ankara'dan aşırı sağcı siyasetçi Rasmus Paludan'ın Türk Büyükelçiliği yakınında Kuran yakma talebine izin verilmesine ve diğer protestolara bir tepki daha geldi. Savunma Bakanı Akar, İsveçli mevkidaşının Türkiye ziyaretini iptal ettiklerini duyurdu. 

21 Ocak 2023
Akar'dan İsveç'e tepki: 'Savunma Bakanı'nın ziyaretini iptal ettik'

Danimarkalı aşırı sağcı Sıkı Yön Partisi (Stram Kurs) lideri Rasmus Paludan'a Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yakma izni verilmesinin ardından İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson'ın 27 Ocak'taki Türkiye ziyareti iptal edildi.

Savunma Bakanı Hulusi Akar, Almanya'daki Ramstein Hava Üssü’nde gerçekleştirilen Ukrayna Savunma Temas Grup Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada İsveç’te daha önce eylemcilerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kuklasını ayaklarından bir direğe astığını ve İsveç polisinin Türk Büyükelçiliği önünde Kur’an-ı Kerim yakılacağı ifade edilen gösteriye izin verdiği yönündeki haberleri anımsattı.

Akar “Bunlara karşı hareketsiz kalmak, tepki göstermemek kabul edilemez. Bunların mutlaka gereğinin yapılması tedbir alınması gerekirdi" diyerek "Sayın Cumhurbaşkanı'mıza ve Türkiye’ye yönelik bu alçak, iğrenç eylemler sonunda hiçbir tedbir alınmadığını üzülerek müşahede ettik. Dolayısıyla geldiğimiz bu noktada İsveç Savunma Bakanı Jonson’un Türkiye’ye 27 Ocak’ta yapacağı ziyaretin önemi de anlamı da kalmadı. Bu nedenle ziyareti iptal ettik" ifadelerini kullandı.

Akar bu konudaki tepkilerini "Ukrayna Savunma Temas Grup Toplantısı" kapsamında bir araya geldiği İsveç Savunma Bakanı Jonson’a ilettiğini de söyledi.

Cuma günü Türkiye, Paludan'ın Stockholm'de bugün (21 Ocak) Türkiye'nin büyükelçilik binası önünde protesto gösterisi düzenleyerek Kuran yakma talebine izin verilmesi nedeniyle İsveç'in Ankara Büyükelçisi Staffan Herrström'ü Dışişleri Bakanlığı'na çağırmıştı.

İsveç'in bu tutumunun kabul edilemez olduğunu belirten diplomatik kaynaklar yapılan görüşmede, kutsal değerlere hakaretin “demokratik haklar” kisvesi altında savunulamayacağının vurgulandığını açıklamıştı. Eyleme müsaade edilmemesini beklediklerini dile getiren hükümet yetkilileri, söz konusu provokatif eylemin en güçlü şekilde kınadığının da altını çizmişti. 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.