banner16

Davutoğlu: Adayı açıklamanın vakti geldi

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, Altılı Masa'nın adayını açıklama vaktinin geldiğini söyledi. Davutoğlu, "Cumhurbaşkanı içeriden veya dışarıdan olsun, genel başkanlar doğrudan karar süreçlerinin içinde imza yetkisine sahip bulunacaklar" dedi. 

06 Ocak 2023
Davutoğlu: Adayı açıklamanın vakti geldi

Altılı Masa'nın dün yapılan 10. toplantısı hakkında bilgi veren Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, "Şu andan itibaren cumhurbaşkanı ismini konuşmanın vakti geldi" dedi.

Halk Tv'de İsmail Küçükkaya'nın programına katılan Ahmet Davutoğlu, ev sahipliği yaptığı son Altılı Masa toplantısında cumhurbaşkanı adayını konuşmadıklarını söyledi. Davutoğlu'nun konuşmasının satırbaşları şöyle:

'TOPLUMA BİR RAHATLAMA VERİYOR'

"Realist olmak lazım ama vizyoner de olmak lazım. Ben hayatta hiçbir zaman karamsar olmadım. Dün yaklaşık 10 saat birlikteydik. Önemli olan açık yüreklilikle konuşabilmek. En büyük kazanımım ne diye sorsanız, daha önce bir araya gelmemiş liderler, 3'lü 4'lü düzenli toplantılar yapılmıyordu, şimdi yapılıyor. Bu psikolojik olarak topluma bir rahatlama veriyor.

'SEÇİM SONRASINA DAİR ROLLERİ NETLEŞTİRDİK'

Dün gerçekleştirdiğimiz altılı masa toplantısında iki metin kabul edildi. Seçim sonrası görev dağılımının nasıl olacağına dair rolleri netleştirdik. Biz bir karar aldığımızda CHP seçmeninin hassasiyetlerini gözeteceğiz. CHP karar aldığında muhafazakar seçmenin hassasiyetini gözetecek. Biz bir kültür oluşturuyoruz. Tek aday açıklayacağız. Şimdi açıklamanın vakti geldi.

Cumhurbaşkanı içeriden veya dışarıdan olsun, genel başkanlar doğrudan karar süreçlerinin içinde imza yetkisine sahip olarak bulunacaklar. Genel başkanlar, cumhurbaşkanı kadar her stratejik kararda imza yetkisine sahip olacak. Bu büyük bir teminat. 6 tane birbirine benzemez insan diyorlar. Bu ülkeyi birbirlerinin hassasiyetlerini görerek yönetecekler. Biz bir karar alırken CHP'nin hassasiyetlerini gözeteceğiz, CHP, karar alırken muhafazakar kesimin hassasiyetlerini gözetecek. Bir süre sonra bir kültür oluşacak. Toplantıda açık yüreklilikle konuşuyoruz, sonunda çözüyoruz meseleyi.

'İKTİDAR İSTEDİ Kİ TAKVİMİ BİZ ERKENE ALALIM'

İktidarda kalabilmek için bütün değerlerden vazgeçiyorlar. İktidar istedi ki bu takvimi biz erkene alalım. Bundan 6 ay önce biz bir cumhurbaşkanı adayı tayin etseydik ne olurdu biliyor musunuz? Gelen cumhurbaşkanı kendisinin Erdoğan gibi yetki kullanacağını düşünürdü ve mutlaka çatışırdık. Şimdi çatışma çıkmaz. Şimdi gelecek cumhurbaşkanı adayı oyunun kurallarını bilecek.

'AYNI BOZULMAYI BAŞKASININ YAŞAMAYACAĞININ GARANTİSİ VAR MI?'

Biz istişare edeceğiz. Seçeceğimiz cumhurbaşkanı güç kullanırken şahsını akrabalarını değil, milletini düşünecek. Türkiye'de toplumsal barışın olması için bir araya geliyoruz. Erdoğan'ın nasıl bozulduğunu gördükten sonra aynı bozulmayı başkasının yaşamayacağının bir garantisi var mı?

Şu andan itibaren cumhurbaşkanı ismini konuşmanın vakti geldi. Dün toplantıda isim konuşmadık ama kriterleri konuştuk. Bizim iki önceliğimiz var. Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmak ve mecliste çoğunluğu sağlamak. Dün tarihi bir eşikti. Söylem ve metin aşamasını bitirdik. Şimdi eyleme geçme vakti geldi. O da seçimi kazanmak ve sonrasında devleti yönetmek.

Meclisteki partilerin yürütmeleri mecliste nasıl yürütülecek? Şu anki mecliste dahi mecliste çoğunluğu sağlamadan cumhurbaşkanlığı sistemi yönetilemez. Şu an Erdoğan-Bahçeli ittifakı bozulsa sistem yine yönetilemez hale gelir.

'MECLİS'TE ALTILI MASA BİR DENGE OLUŞTURMALI'

Parlamenter sistem hedefimizi adım adım inşa ettik. Ben bütün parti liderleri ile görüştüm. Benden sonra sayın Akşener aynı turu yapacak. Mecliste Altılı Masa bir denge oluşturmalı. Anayasal değişikliğe imkan verecek çoğunluğa ulaşmalı.

Bu devletin okullarında okuduk. Zor şartlarda büyüdük. Akademisyen olarak sonrasında devlet tecrübesi kazandık. Şu an doğru yer Türkiye'yi barışa götüren yoldur. Herkes kendi yoluna aktığı zaman doğru bir sinerji oluşmuyor. İktidar kutuplaştırmak istiyor, biz birleştireceğiz. İktidar yolsuzluklarla para biriktirmeye çalışıyor, biz temiz siyaset yapacağız.

'SİNAN ATEŞ CİNAYETİNİN ESAS FAİLLERİNİ BULMAK LAZIM'

Sayın Kılıçdaroğlu sol gelenekten birisi, sayın Akşener'in abisi ülkücü camianın önemli isimlerinden birisi Biz başka bir kültürden geliyoruz. 12 Eylül dönemlerini biliyoruz. Bir sağdan bir soldan yaşları büyütülerek gençlerin nasıl idam edildiğini gördü bu millet. Biz faili meçhul cinayetlerin olduğu yıllara geri dönmeyeceğiz. Sinan Ateş cinayetinin faili hala meçhul. Birileri İstanbul'dan Ankara'ya götürülüyor. Cinayeti işleyen tetikçidir. Esas failleri bulmak lazım.

Cinayetin üzerinden bir hafta geçti daha Cumhurbaşkanından bir kelime bile yok. Çünkü adaleti değil Bahçeli'nin ne diyeceğini merak ediyor. Sen Bahçeli'nin değil bu memleketin cumhurbaşkanısın. Her konuda konuşuyorsunuz bu konuda niye konuşmuyorsunuz. Senin görevin hukuku işletmek. Asalet yere düşen yiğit bir gencin hakkını aramakla olur. Aileye taziyede niye bulunmuyorsunuz? En önemlisi Bahçeli neden konuşmuyorsun? 'Suskunluğumuz asaletimizdendir' diyerek bu konuyu geçiştiremezsiniz. Bu gencimiz karşıt bir grup tarafından öldürülseydi o cenazeye Bahçeli ve Erdoğan katılırdı. Peki cenazede neredeydiniz.

'SELÇUK ÖZDAĞ'A SALDIRAN KİŞİ ÜLKÜ OCAKLARINDA ÜST GÖREVE GELDİ'

Türkiye gittikçe hukuk devleti niteliğini kaybediyor. Selçuk Özdağ'a saldırı yapıldı, öldürülebilirdi. Kafasından yaralandı. Selçuk Özdağ'ın faili yakalandı. Doğrudan siyasi baskı yapıldı, hakim salıverdi. Daha sonra Selçuk Özdağ'a saldıran kişi Ülkü ocaklarında üst düzey bir göreve geldi. Öldürebilirdi Selçuk Özdağ'ı. Bu saldırı yaşanıyor, failine bir şey olmuyor.

'VEDAT DEMİRCİOĞLU BENİM AKRABAMDI'

Mesele Sinan Ateş meselesi değildir. 68'de ilk öldürülen devrimci genç Vedat Demircioğlu benim akrabamdı. Ama o cinayetlerin arkası geldi. Bu cinayetler yaygınlaşırsa ve bunun üzerinden Erdoğan, 'ülke teröre götürülüyor' diyerek olağanüstü bir hale gitmeye çalışırsa ne olacak? Bir hafta geçti. Cinayetin üstünün örtülmesi için değişik rivayetler dolanıyor. MHP bu işin içinde mi? Dün altılı masada bunları konuştuk.

Ankara'da sokak infazları oluyor. İstanbul'da mafya cinayetleri oluyor. Bunlar neden Türkiye'de oluyor da Atina'da olmuyor. Çünkü ülke yönetiminde bu gruplarla ilişkide olan kişiler var. Sezgin Baran Korkmaz cinayeti bu ülkede nasıl unutulur?

'CUMHURİYET TARİHİNİN ÜÇ KIRILMA NOKTASI VAR'

Türkiye'de 100 yıllık cumhuriyet tarihinin üç tane kırılma noktası var. Etnik olayları onarmak gerekiyor. Kürtçenin ana dilde konuşulması gerekiyor. İkinci fay hattı Alevi meselesidir. Maraş sonrası olaylarda mağduriyetler yaşandı. Cemevlerine artık bir statünün verilmesi gerekiyor. Üçüncü fay hattı muhafazakarlık meselesidir. 28 Şubat sonrasında kadınlar okuyamadılar. Kadınları mağdur ettiler. Bu fay hatlarını onarmamız gerekiyor."

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50