banner16

ABD'den olası Esad-Erdoğan görüşmesine tepki: Desteklemiyoruz

ABD Dışişleri Sözcüsü Price, Ankara-Şam hattında normalleşmeyi desteklemedikleri yönünde ikinci bir uyarı yaptı: "Şam'daki bu rejimin, ortaklarımız ve diğer ülkelerle ilişkilerini normalleştirmeyi ya da ilerletmeyi hak edecek bir şey yaptığını görmedik." 

06 Ocak 2023
ABD'den olası Esad-Erdoğan görüşmesine tepki: Desteklemiyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile Suriye arasındaki yakınlaşma sürecine karşı olduğunu yineledi. ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, "Esad rejimi ile ilişkilerini normalleştiren diğer ülkeleri desteklemiyoruz" dedi. ABD'li sözcü, Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) de işaret ederek, "Şam'daki bu rejimin, ortaklarımız ve dünya çapındaki diğer ülkelerle ilişkilerini normalleştirmeyi ya da ilerletmeyi hak edecek bir şey yaptığını görmedik" ifadelerini kullandı.

'BİZİM POLİTİKAMIZ DEĞİŞMEDİ'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la biraraya gelebileceği yönünde dün yaptığı açıklama, günlük basın toplantısında ABD'li sözcüye soruldu. Bu açıklamanın Moskova'da Suriyeli ve Türk yetkililer arasında üst düzey bir görüşme sonrasında geldiğini hatırlatan gazeteci, "Sizin gelecekte Erdoğan ile Esad arasında yapılması olası birebir görüşmeye dair bir pozisyonunuz var mı?" sorusunu yöneltti.

"İkili veya Rusya'nın da katılacağı şekilde üçlü olmak üzere potansiyel görüşmelere dair haberleri gördük" diyen Price şöyle devam etti: "Bizim politikamız değişmedi. "Biz normalleşmeyeceğiz ve Esad rejimi ile ilişkilerini normalleştiren diğer ülkeleri desteklemiyoruz. Şam'daki bu rejimin, ortaklarımız ve dünya çapındaki diğer ülkelerle ilişkilerini normalleştirmeyi ya da ilerletmeyi hak edecek bir şey yaptığını görmedik."

'SİYASİ ÇÖZÜME DESTEĞİMİZ DEVAM EDİYOR'

ABD'li sözcü, "Suriye halkı neredeyse 12 yıldır süren savaşın acısını çekmeye devam ederken, BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 Sayılı Kararı uyarınca Suriyelilerin liderliğindeki siyasi bir çözüme olan desteğimiz devam ediyor" diye konuştu.

'KENDİLERİNE SORMALILAR'

Price, normalleşme adımı atan ülkelere şöyle seslendi: "Ve rejimle ilişki kuran herkes de bu temasın Suriye halkına nasıl fayda sağladığını ve BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 Sayılı Kararı'nın hayata geçirilmesine nasıl katkıda bulunduğunu sormalı." Price sözlerine şu ifadelerle son verdi: "Kalıcı bir siyasi çözüme ulaşabilmek için müttefiklerimizle, BM'deki ortaklarımızla birlikte çalışıp elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz."

ABD Dışişleri Sözcüsü, çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında da Türkiye-Suriye yakınlaşmasını desteklemediklerini söylemişti.

ERDOĞAN NE DEDİ?

Suriye ile Türkiye arasında 11 yıl sonra savunma bakanları düzeyinde ve Rusya'nın arabuluculuğunda Moskova'da resmi temas kurulmasının ardından, iki ülkenin dışişleri bakanlarının da ocak ayının ikinci yarısında görüşebileceği belirtilmişti. Türkiye'nin seçime gittiği bir süreçte gözler olası bir 'liderler zirvesi'ne çevrilirken, Erdoğan da dün yaptığı bir konuşmada şöyle dedi: "Rusya-Türkiye-Suriye olarak savunma bakanlarımızın bir araya gelişleriyle bir süreç başlattık. Dışişleri bakanlarımızı üçlü olarak bir araya getireceğiz. Daha sonra da gelişmelere göre liderler olarak bir araya geleceğiz."

Erdoğan dün, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yaptığı telefon görüşmesinde de, merkezleri SDG kontrolünde olan Tel Rıfat ve Menbic'de 'somut adım' istediklerini söylemişti.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.