banner16

En düşük emekli maaşı asgari ücret kadar olsun teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

CHP İstanbul Milletvekili Av. Turan Aydoğan’ın TBMM Genel Kurulu’na en düşük emekli maaşının asgari ücret düzeyine çıkarılmasına yönelik sunduğu teklif AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. 

03 Ocak 2023
En düşük emekli maaşı asgari ücret kadar olsun teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

Muhalefetin uzun süredir üzerinde durduğu emekli maaşlarının iyileştirilme konusu Meclis gündemindeydi. Bugün aynı zamanda 2023 yılı emekli aylıkları belirlendi ve buna göre en düşük emekli aylığı 3500 liradan 4375 liraya çıktı. CHP’li Aydoğan bu miktarın da enflasyon karşısında çok düşük kaldığını ifade ederek teklifin içeriğini özetledi. Aydoğan şunları söyledi: “Teklifin içeriği şu: Bu ülkede asgari ücret belirlendiğinde hiçbir emekli maaşı, ücreti o arasındaki makas gibi açılmış olan alanlar dâhil olmak üzere SGK'li, BAĞ-KUR'lu, Emekli Sandığına önce tabi olan memur falan ayrımı olmaksızın hiçbirinin maaşı asgari ücretin altında kalmasın. Asgari ücrette matah bir ücret değil ama şu anda sizinle konuşabileceğimiz ancak bu. Çünkü asgari ücreti bu ülkede ortalama ücret hâline getirdiniz. Yüzde 50'den fazla insan asgari ücret alır hâlde hatta yüzde 70'i, 75'i buluyor asgari ücrete yakın alanlarla beraber. Tablo bu şekilde.”

PARLAMENTODAN DAHA BÜYÜK BİR İRADE VAR MI?

Aydoğan, “Bir vatandaşımızın ifadesiyle anlatacağım. Vatandaşımız diyor ki: ‘Bu ülkeye buzdolabını on beş yıl önce getirdiklerini söyleyenlere ne olursunuz Parlamentoda söyleyin, bizim evimizde kırk yıldır buzdolabı var ama bugün buzdolabının içine koyacak herhangi bir şey bulamıyoruz.’ Bizi getirdiğiniz nokta bu arkadaşlar, yoksullukla beraber, baş başa bıraktığınız bir ülkede yaşıyoruz. Şimdi, bugün müjde veriyorsunuz: ‘Ya, aslında yüzde 16 artırmamız lazımdı da emekli maaşlarını Sayın Cumhurbaşkanımız lütfediyor, yüzde 25'e çıkarıyor.’ Ne anlatıyorsunuz siz ya? Bizimle dalga mı geçiyorsunuz? Kafa mı buluyorsunuz? Normal zamanda bunu söylediğiniz zaman ne anlama geldiğini bu millet anlamıyor mu? Yüzde 16 artıracaklarmış da yüzde 25 lütfediyormuş Sayın Cumhurbaşkanı da... Bırakın bunları. Parlamentodan daha büyük bir irade var mı? Var mı? Kanunla düzenlenmeyecek mi bunlar? Varsa isteğiniz, dileğiniz bu milleti az da bu çukurdan çıkarma, bu yoksulluktan nefes alacak bir yere taşıma; buyurun, hep beraber bu kanunu geçirelim.” ifadelerini kullandı.

EMEKLİYE ASGARİ ÜCRET DÜZEYİNDE BİR ÜCRETİ ÇOK MU GÖRECEKSİNİZ?

AKP sıralarına seslenen Aydoğan, “Size şu soruyu soruyorum: Emekliye asgari ücret düzeyinde bir ücreti çok mu göreceksiniz, yoksa bugün ‘Az da olsa bunu verelim.’ mi diyeceksiniz? Gelin, beraber kararını verelim. Size bunun için bir gerçekliği daha hatırlatayım: Hani, siz iktidara geliyordunuz ya, o yıllara falan buradan ‘tu kaka’ diyorsunuz ya; o yıllarda en düşük emekli maaşı asgari ücretten yüksek. 2002 yılında asgari ücret 186 lirayken emeklinin en düşük ücreti 213 lira. Bir sonraki yıl asgari ücret 200 lira civarına çıkarıldı, en düşük emekli maaşı 332 lira. Siz bozdunuz düzeni. Yeni hesaplama yöntemleri getirdiniz. Şimdi asgari ücretin yarısı kadar bir emekli maaşı lütfediyorsunuz, müjde veriyorsunuz millete; bırakın bu işleri. Parlamentoda ya bu kararı beraber alacağız ya ekranları başındaki milletimiz görecek, sizin kime çalıştığınızı görecek. Aydoğan Siz, varoşlarda sıkıştırılmış bir hayatı yaşamak zorunda bıraktığınız insanların karşısında bu milletin kaynaklarını yandaşa nasıl aktardığınızın hesabını bizimle beraber çıkıp oralarda vereceksiniz. Ya bu kararı alalım ya yüreğiniz yetiyorsa beraber Bahçelievler'de, Başakşehir'de, Bağcılar'da akşamları emeklilerin domates artığı toplayanlara beraber anlatalım; var mısınız, var mısınız?” dedi.

SİZİ SOKAĞA ÇIKARMAYACAĞIZ, HABERİNİZ OLSUN

Aydoğan son olarak şunları söyledi: “Şimdi, bu milleti yoksullaştırdınız, karşısına da bir hikâye yazdınız, dediniz ki: ‘Allah yoksulu sever.’ Allah kimi seveceğini iyi bilir ama sizi sevmeyeceği kesin. Burada parmaklarınızı kaldırdıktan sonra arkada son model arabalarınıza binip huzur içerisinde gidebilecek misiniz, soruyorum size şimdi; ya bu milleti açlığa mahkûm edeceksiniz ya o son model arabalarınızla bu milleti sırtınızı dönerek sokakta bırakmaya devam edeceksiniz ya bu kanunu geçireceksiniz ya bu kanunun benzerini siz getireceksiniz, birlikte geçireceğiz ya da sizi sokağa çıkarmayacağız, haberiniz olsun, sizi sokağa çıkarmayacağız! Bu millete daha fazla açlığı reva göremezsiniz, yoksulluğu reva göremezsiniz, aklıyla dalga geçemezsiniz, kaynaklarımızı peşkeş çekemezsiniz, halkımızı yok sayamazsınız; hodri meydan!”

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50