banner16

Erdoğan'ın açıklayacağını söylediği müjde 'gaz' çıktı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. 

26 Aralık 2022
Erdoğan'ın açıklayacağını söylediği müjde 'gaz' çıktı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından, “Çalışanlarımızın emeklilikle ilgili beklentilerini karşılayacak hazırlığı da yakında tamamlıyoruz. Bu meseleyi de yılbaşından önce arzumuz gündemden çıkartmaktır” açıklamasını yaptı. Erdoğan, “Yılbaşından itibaren hızla aşağı inecek enflasyonun yıl sonunda yüzde 30’un altına gerileyeceğini ümit ediyorum. Amacımız, bir sonraki yıl, yani 2024’te ülkemizi yeniden tek haneli enflasyon rakamlarıyla kavuşturmaktır. Biz bugüne kadar her mücadelemizi milletimizle verdik. Enflasyon ile mücadelemizi de milletimizle birlikte yürütecek ve zafere ulaştıracağız” dedi. Erdoğan ayrıca, “Aldığımız tedbirlerle hırsızlık başta olmak üzere, asayiş suçlarında önemli bir oranda azalma temin ettik. KADES gibi uygulamaların da katkısıyla kadın cinayetlerinde, bir önceki yıla göre yüzde 10’nun üzerinde düşüş sağladık” ifadelerini kullandı. 

2022 yılının son Kabine Toplantısı, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı'nda yapıldı. Toplantı sonrasında Erdoğan, özetle şöyle konuştu: 

“NET ASGARİ ÜCRET 2021’E GÖRE ÜÇ KAT, YILBAŞINA GÖRE İKİ KAT ARTMIŞ OLDU” 

“Perşembe günü milyonlarca çalışanımızı ve geliri buna endeksli milyonlarca vatandaşımızı ilgilendiren 2023 asgari ücretini kamuoyuna açıkladık. Bilindiği gibi, ülkemizde 2002 yılında net asgari ücret 184 liraydı. Ekranları başında şu anda bizi izleyen milletime özellikle bunları hatırlatmak istiyorum. Bu rakamı 2014 yılında bin liraya, 2015 yılında bin 300 liraya, 2020 yılında da 2 bin 825 liraya çıkardık. Kurda ve enflasyondaki artışı dikkate alarak 2022 ocak ayında net asgari ücreti 4 bin 253 lira olarak belirledik. Yıl içindeki gelişmeler bizi temmuz ayında asgari ücreti 5 bin 500 lira seviyesine çıkartmaya yöneltti. Geçtiğimiz hafta ise 2023 yılı net asgari ücretini 8 bin 507 lira olarak ilan ettik. Böylece asgari ücret önceki yıla göre yüzde 200, yıl başına göre yüzde 100, temmuz ayına göre yüzde 55 oranında yükseldi. Bir başka ifadeyle net asgari ücret 2021’e göre üç kat, yılbaşına göre iki kat artmış oldu. Asgari ücrete kişi başına verdiğimiz devlet katkısını da 250 liraya çıkardık.  

Amacımız, asgari ücretin işverene maliyetini azaltarak yaptığımız yüksek oranlı artışın istihdamda herhangi bir olumsuzluğa yol açmamasıdır. 

Hep söylediğimiz gibi, ülkemizin zenginliğini çalışanlarımız başta olmak üzere milletimizin her kesimine yansıtmakta kararlıyız. Asgari ücreti belirlerken de sosyal yardım yelpazesini genişletirken de işletmelere verdiğimiz kredi paketlerini büyütürken de bu anlayışla hareket ediyoruz. Memur ve emekli maaş artışlarını da bu yaklaşımla yapacağız. Ek göstergeden sözleşmelilerin kadroya alınmasına kadar pek çok taleplerini çözdüğümüz çalışanlarımızın emeklilikle ilgili beklentilerini karşılayacak hazırlığı da yakında tamamlıyoruz. Bu meseleyi de yılbaşından önce arzumuz gündemden çıkartmaktır.  

“AMACIMIZ 2024’TE ÜLKEMİZİ TEK HANELİ ENFLASYON RAKAMLARINA KAVUŞTURMAK” 

Amacımız, bir sonraki yıl, yani 2024’te ülkemizi yeniden tek haneli enflasyon rakamlarına kavuşturmaktır. Türkiye'yi yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyütmektir. Onun için de ülkemizin tüm potansiyelini sonuna kadar kullanıyoruz. Küresel krizin etkilerine bağlı fiyat artışlarının tüm kesimlerin refahlarında yol açtığı kayıpları telafi edip üstüne çıkana kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Bu arada, girdi maliyetlerinin üzerinde fiyatlama yaparak fırsatçılık peşinde koşanları da asla affetmeyeceğiz. Fırsatçılarla mücadele hukuki olduğu kadar ahlaki bir zeminde de yürütülmek mecburiyetindedir. Dünyanın hiçbir yerinde görülmedik şekilde mal ve hizmetlere maliyet artışının çok üzerinde artışlar yapılması, kısa vadede kazandırıyor gibi görünse de orta ve uzun vadede kaybettirecek bir yaklaşımdır. Bu fırsatçılar, bizim gözümüzde günübirlik yüksek kazanç uğruna kendilerinin de içinde bulunduğu Türkiye gemisini delmeye çalışan haramzadelerdir, ahlaksızlardır. Ağır konuşuyorum kusura bakmayın, namussuzlardır. Milletimin her bir ferdinden bu fırsatçılara gerekirse mal ve hizmetlerini alternatif kanallara yönelterek hak ettikleri dersi vermelerini bekliyorum. İlgili kurumlarımız bu tür akıl ve vicdan dışı hareketleri yakından takip ediyor ve gereken müeyyideleri uyguluyor. Ama en etkili yaptırımın doğrudan milletin iradesi olduğunu da biliyoruz. Yılbaşından itibaren hızla aşağı inecek enflasyonun yıl sonunda yüzde 30’un altına gerileyeceğini ümit ediyorum. Amacımız, bir sonraki yıl, yani 2024’te ülkemizi yeniden tek haneli enflasyon rakamlarıyla kavuşturmaktır. Biz bugüne kadar her mücadelemizi milletimizle verdik. Enflasyon ile mücadelemizi de milletimizle birlikte yürütecek ve zafere ulaştıracağız. 

Vesayetin oyunlarını, terör örgütlerinin saldırılarını, darbecilerin teşebbüslerini, ekonomik tetikçilerin kuşatmalarını birer birer kırarak ülkemizi bugünlere getirdik. Elbette bu süreçte ülke ve millet olarak pek çok bedel de ödedik. Yeri geldi milletimizin hassasiyetleri üzerinden sosyal kaos çıkartmaya çalıştılar. Yeri geldi hak ve özgürlükler üzerinden demokrasimize saldırlar. Yeri geldi terör örgütleriyle sınırlarımızı taciz ettiler. Şehirlerimizi kana ve ateşe boğmak istediler. Yeri geldi, içimizdeki bazı hainleri kullanarak darbe girişiminde bulundular. Yeri geldi dünyada eşi benzeri görülmemiş ekonomimizi mahvetme tehditleriyle aşımıza, ekmeğimize gözlerini diktiler. Milletimizle omuz omuza yürek yüreğe vererek bunların hepsini de bertaraf ettik. Son bir yıldır yaşadığımız ekonomik türbülans bu örneklerden biridir. Ülkemizi sağ salim bu sarsıntıdan da çıkartarak hedeflerimize daha sıkı şekilde odaklandığımız bir döneme geçtik. 

“ÜNİVERSİTE GENÇLERİMİZİN HARÇ SORUNU VARDI. DEVAMLI BOYKOTLAR YAPARLARDI” 

Bu yıl rekor bir yerleştirme oranına ulaşarak 850 bin öğrencimize yurtlarda hizmet veriyoruz. Yurtlarda kalan öğrencilerimize yaptığımız beslenme yardımını da 750 liradan bin 800 liraya yükselttik. Ayrıca gençlerimize geçmiş dönem kredi ödemeleriyle ilgili verdiğimiz söz, neydi? 3,3 milyon gencimizin 27 milyar liralık endeks borcunu sildik. Ayrıca biliyorsunuz, üniversite gençlerimizin harç sorunu vardı. Bununla ilgili devamlı boykotlar yaparlardı. Biz hiç bu işi uzatmadık, harç olayını kaldırmak suretiyle üniversiteli gençliğinin harç sorununu bitirmiş olduk. 

Sağlıkta insanımıza en iyi hizmeti verebilmek için sağlık çalışanı sayımızı 195 bini hekim, 304 bini ebe hemşire olmak üzere toplam 1 milyon 358 bine çıkardık. Sağlık çalışanlarımızın yüzleştiği güvenlik risklerini ortadan kaldıracak, mali beklentilerini karşılayacak önemli reformlar gerçekleştirdik. Bu düzenlemelerle birlikte kamuya dönüş yapan 6 bin hekimle beraber randevu kapasitesini arttırdık. 1 ayda alınan 14 milyon randevudan ancak 11 milyonunun kullanılması üzerine bu konuda yeni bir sistemi devreye soktuk. 

"AH AH O HASTANELERİN HALİ"

Yüksek teknolojik cihazlar ve yetkin personelle donattığımız hastanelerimizin sadece yoğun bakım yatak kapasitesini 20 yıl önceki binin altı olan rakamdan alıp, 24 binin üzerine çıkardık. Hastanelerimizin toplam yatak kapasitesi ise 133 bini geçti. Bay Kemal, çalışıyoruz. Durmak yok diyoruz, yola devam. Daha çok şeyler yapacağız. Senin SSK Genel Müdürlüğü’ne benzemez bu iş. SSK Genel Müdürlüğü’nde, ah ah, o hastanelerin hâli neydi? Savaş Ay, hayatta olsaydı da bunları tekrar tekrar anlatsaydı. 

Şehir hastanelerimiz yapılırken ne diyorlardı? ‘Bunların dünyada örneği yok.’ Bizi böyle gösteriyorlardı. Şimdi buralarda gösterilen hizmetin kalitesinin de dünyada eşi benzeri olmadığını herkes kabul ediyordu. Yüz akımız şehir hastanelerimizden aldığımız güçle, ülkemizi ‘Health Türkiye’ adı altında küresel bir sağlık markasına dönüştüreceğiz. Aşı ve biyoteknoloji ürünlerinde ülkemizin kendi kendine yeterliliğini güçlendirmek için Hıfzıssıhha’yı yeniden inşa ediyoruz. 

Geçtiğimiz yıl adalette, kadına ve sağlık çalışanlarına şiddetin önlenmesiyle ilgili hazırladığımız yasa değişikliklerinin Meclis'ten geçerek yürürlüğe girmesini temin ettik. Yargı mensuplarının çalışma şartlarını iyileştirmek için 24 yeni hizmet binasını faaliyete geçirdik, 3 hizmet binasının temelini attık.  Darbe dönemlerinin sembollerinden Diyarbakır Cezaevi'ni kapatarak, burayı müze ve kültür merkezi haline dönüştürecek çalışmalara başladık. Yargılamaları hızlı ve etkin yürütmek için binin üzerinde yeni hakim ve savcının atamasını yaptık. 

“PENÇE HAREKÂTLARIYLA KUZEY IRAK SINIRLARIMIZI GÜVENLİ HÂLE GETİRDİK” 

Bölücü örgüte yönelik operasyon sayısını 124 bine çıkartarak, 9 bin 800’e yakın sığınağı imha ederek örgüte katılımları asgari düzeye indirerek teröristlere göz açtırmadık. Bu sayede bölgede yaşayan gençlerimiz ve vatandaşlarımızın eğitim istihdama ve turizme kadar her alandaki verilerinde belirgin bir yükseliş yaşandı. Sınır ötesinde terörü kaynağında yok etme stratejisi ile cumhuriyet tarihimizin en kapsamlı operasyonlarını yürüttük. Pençe harekâtlarıyla yıllarca terör örgütünün topraklarımıza sızmak için kullandığı Kuzey Irak sınırlarımızı güvenli hale getirdik. 

Bu tedbirlerin ardından, geçtiğimiz yıl 256 bin düzensiz göçmenin ülkemize girişi engellenirken, kaçak yollarla içeriye sokulmaya çalışılan çok sayıda silah, uyuşturucu, sigara ve hayvan ele geçirildi. Sınır bölgelerimizde 5,4 milyon metrekare alanı daha mayından temizleyerek ekonomimize kazandırdık.  

Narkotik suçlarla mücadele kapsamında yakalanan 120 bin kişi hâlen cezaevinde bulunuyor. Operasyonları çok yönlü sürdürmekten, metruk binaların yıkımına kadar tüm araçları kullanarak uyuşturucuya karşı etkin mücadele yürüttük. Hem sınırlarımızda aldığımız tedbirler hem içeride gerçekleştirdiğimiz etkili operasyonlar ile ülkemizi küresel uyuşturucu rotalarından çıkardık. 

“KADIN CİNAYETLERİNDE, BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE YÜZDE 10’NUN ÜZERİNDE DÜŞÜŞ SAĞLADIK” 

Aldığımız tedbirlerle hırsızlık başta olmak üzere, asayiş suçlarında önemli bir oranda azalma temin ettik. KADES gibi uygulamaların da katkısıyla kadın cinayetlerinde, bir önceki yıla göre yüzde 10’nun üzerinde düşüş sağladık.  

Önümüzdeki yıl güvenlikte, terörü kaynağında kurutma stratejimizi tüm güney sınırlarımız boyunca kararlılıkla uygulamayı sürdüreceğiz. Özellikle Suriye'de ülkemize yönelik tehditleri tamamen yok etmek için 30 kilometre derinliğindeki güvenlik hattımızdaki boşlukları kapatacak yeni adımlar atacağız. Bu kapsamda terör örgütünün, silahlı kapasitesi yanında, güç ve destek aldığı tüm kaynaklarını, tüm altyapısını imha edecek yeni mücadele safhasına geçeceğiz. 

Yeni düzensiz göçmen girişini önemli ölçüde engellediğimiz gibi ülkemizdeki mevcut göçmenlerin gönüllü dönüşlerini de hızlandıracağız. Bunun için Suriye’de yeni yerleşim yerlerinin kuruluşunu teşvik edecek, destek vereceğiz. 

Organize suç örgütlerinden uyuşturucu tacirlerine kadar milletimizin huzuruna kast eden hiçbir yapıya göz açtırmayacağız. 

Enerjide dışa bağımlılığımızın azalması için yerli kaynaklarımızın daha fazla kullanımını temel hedeflerimizden biri olarak belirledik. Bakıyorum, Enerji Bakanımızın yüzü gülümsüyor. ‘Biraz hızlan’ diyor. ‘Biz de artık Filyos’a mı gideriz, farklı bir yere mi gideriz, nereye gideceksek gidelim ve oradan ateşleyelim.’ 

Yerli ve yenilenebilir kaynaklara yaptığımız devasa yatırımlardan, ülke içi dağıtım şebekelerin genişletilmesine kadar hayata geçirdiğimiz kritik projelerle hedefimize adım adım ilerledik. Bu anlayışla petrol ve doğalgaz aramalarına başladığımızda nice şantaja, nice yıldırma çabasına, nice ambargoya, nice içeriden ve dışarıdan gizli açık tehdide maruz kaldık. Ama biz mücadeleden asla vazgeçmedik, geri adım atmadık. 

Bu kararlı ve dik duruşlu çabalarımızın karşılığını, Karadeniz’deki 320 milyar metreküplük ilk keşfimizle aldık. Zaman içerisinde bu keşiflerle birlikte bu sahadaki rezervimiz 540 milyar metreküpe ulaştı. Yerli doğalgazımızı 2023'te milletimizin hizmetine sunmak için şu anda gece gündüz çalışıyoruz. 

“FATİH SONDAJ GEMİMİZ ÇAYCUMA 1 SONDAJINDA 58 MİLYAR METREKÜPLÜK DOĞALGAZ REZERVİNİ KEŞFETTİ” 

Fatih sondaj gemimiz 29 Ekim günü, Cumhuriyetimizin 99’ncu yıldönümünde Çaycuma 1 sahasında yeni sondajına başladı. Ekiplerimizin 7 gün 24 saat esasıyla yürüttüğü yoğun çalışmalar neticesi, bugün milletimizle yeni bir müjdeyi daha paylaşmanın sevincini ve gururunu yaşıyoruz. Fatih sondaj gemimiz Çaycuma 1 sondajında, denizin 3 bin 23 metre altında 58 milyar metreküplük doğalgaz rezervini keşfetti.

"BASIN MENSUPLARI DA HİÇ ALKIŞLAMIYOR"

Basın mensupları da hiç alkışlamıyor. Yanlış iş mi yaptık? Açacağımız yeni tespit kuyularıyla bu rakamın yukarı yönlü revize edilmesini bekliyoruz. Yaptığımız yeni keşfimiz, bölgeye komşu diğer jeolojik sahalardaki benzer keşiflere de kapı aralayacaktır. Toplanan verileri analiz ettikten sonra en kısa zamanda yeni sondajlara başlayacağız. 

“KARADENİZ’DEKİ GAZ REZERVİMİZ 710 MİLYAR METREKÜPE ULAŞTI” 

Karadeniz gazına dair bir diğer müjdeli haberimiz; daha önceki rezervimiz ile yaptığımız yeniden değerleme çalışmasıdır. Dünyanın alanında en yetkin ve güvenilir rezerv değerlendirme şirketi, sahada açtığımız 13 kuyunun 3 boyutlu modellemelerini çıkarttı. Bu modellemelere dayalı verilerin detaylı analizi neticesinde daha önce ilan ettiğimiz 540 milyar metreküplük rezervimiz, 652 milyar metreküp olarak revize edildi. Böylece, Karadeniz’deki gaz rezervimiz, Çaycuma’daki yeni keşfimizle birlikte 170 milyar metreküp artarak toplamda 710 milyar metreküpe ulaştı. 

Karadeniz’de keşfettiğimiz doğalgazın, bugünkü rakamla, buraya dikkat edin, ekranları başında bizi izleyen milletime sesleniyorum, burası çünkü çok farklı. Bugünkü rakamla uluslararası piyasalardaki karşılığı 1 trilyon doları bulmaktadır. İşte, onun için 2023 çok önemli. 2023 çok önemli. Evet, 85 milyon hep birlikte Cumhuriyet tarihinin en büyük değerini ülkemize kazandırmanın gururu ve mutluluğu içindeyiz. 

Gabar’da teröristlerle savaşırken, şimdi petrolü bulduk. Nereden, nereye. Arayan belasını da bulur mevlasını da bulur. Biz mevlamızı bulduk. Özel ve kamu günlük yurt içi petrol üretimimiz bugün itibariyle, dikkat edin, 80 bin varile ulaştı. Önümüzdeki yıl, yurt içi petrol üretimimizi 100 bin varile çıkarmayı hedefliyoruz. Nihai amacımız, petrol ve doğalgazda dışa bağımlılığımızı bir an evvel tamamen kırarak Türkiye’nin enerji bağımsızlığını ilan etmek. 

“GÜBRE VE YEM FİYATLARINI NİSAN SONUNA KADAR SABİTLİYORUZ” 

Bugün tabii bir müjde de çiftçilerimize ve tüketicilerimize vermek istiyorum. Salgın sonrası küresel emtia piyasalarında yaşanan dalgalanmayı fırsat bilerek, haksız kazanç peşinde koşanlarla mücadelemizi yeni araçlarla devreye sokarak sürdürüyoruz. Bu kapsamda, çiftçilerimizin temel ihtiyaçlarının başında gelen, çiftçi kardeşlerim özellikle bunu size hatırlatıyorum, gübre ve karma hayvan yeminde daha önce bir dizi indirimi hayata geçirmiştik. Şimdi yeni bir adımla, çiftçilerimizin en önemli girdileri olan kimyevi gübre ve karma hayvan yemi fiyatlarında hem indirim yapıyor hem de fiyat sabitlemesine gidiyoruz. Tarım Kredi Kooperatifleri, ilkbahar döneminde yoğun olarak kullanılan dap, üre, amonyum sülfat, 20-20 ve micro power kimyevi gübre çeşitlerinde yüzde 13’e varan indirim uygulayacak.  

Aynı şekilde karma yemde de yüzde 5’e varan indirim yapılacak. En az bunun kadar önemlisi de gübre ve yem fiyatlarını nisan sonuna kadar sabitliyoruz. Şayet bu dönemde, gübre ve yem fiyatlarında üreticimiz lehine bir gerileme olursa elbette bunu yansıtacağız.  

“TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNDE 600 ÇEŞİT ÜRÜN, EN UCUZ FİYATLA SATIŞA SUNULACAK” 

Diğer müjdemiz de tüketicilerimize. Tarım Kredi’nin bin 520 Kooperatif, 400 Mini Koop, 250 Koop Bakkal olmak üzere toplam 2 bin 170 hizmet noktasında 600 çeşit ürün, en ucuz fiyatla satışa sunulacak. Temel ihtiyaç maddeleri.” 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.