banner16

Kılıçdaroğlu: İstanbul'u kaybeden Türkiye'yi kaybeder, şimdi Türkiye'yi de kaybediyor

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na hapis cezası verilmesini "milli iradeye darbe" diye niteledi. Kılıçdaroğlu, "İstanbul'u kaybeden Türkiye'yi kaybeder, şimdi Türkiye'yi de kaybediyor" dedi. 

15 Aralık 2022
Kılıçdaroğlu: İstanbul'u kaybeden Türkiye'yi kaybeder, şimdi Türkiye'yi de kaybediyor

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na hapis cezası verilmesi hakkında, "Bu milli iradeye darbedir" dedi. Halk TV'de İsmail Küçükkaya'nın programına katılan Kılıçdaroğlu, iktidar için "İstediği hakimden istediği kararı çıkarıyor. Kendisinin önüne çıkacak engelleri, İstanbul'un rantlarını devşirmek istiyor" ifadelerini kullandı. CHP lideri, "İstanbul'u kaybeden Türkiye'yi kaybeder, şimdi Türkiye'yi de kaybediyor" dedi.

'DEMİRTAŞ, KAVALA NİYE İÇERİDE?'

İktidara yargı bağımsızlığı eleştirisi getiren ve "Hukuk olmazsa olmazımızdır" diyen Kılıdaroğlu, "Osman Kavala niye içeride, Selahattin Demirtaş niye içeride? Askeri öğrenciler içeride, öğrenci darbe mi yapar?" diye sordu.

'KARAR DÖNECEK, YARGIÇLARIMIZA GÜVENİYORUZ'

Kılıçdaroğlu, İmamoğlu hakkındaki kararın temyiz sürecinde bozulacağına inandığını söyleyerek, siyasi yasak senaryosunda ne yapacaklarına dair soruya yanıt vermedi. CHP lideri, "İstinaf ve Yargıtay yoluna gidilecek. Hala bu ülkede hakkın, hukukun ne olduğunu bilen, namuslu ve yürekli yargıçlarımız var. Biz o yargıçlarımıza, hakimlerimize güveniyoruz" dedi.

'NEDEN ALMANYA'DAYDINIZ?' SORUSUNU YANITLADI

CHP lideri, İmamoğlu davasının bu şekilde sonuçlanmasını beklemediğini de söyledi. Dava sırasında Almanya'da olmasına ilişkin soruya yanıtında dünkü duruşmada erteleme ya da beraat beklediklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Mahkemede tuhaf şeyler oldu" dedi.

"Bu davanın böyle sonuçlanacağını tahmin ediyor muydunuz?" sorusuna, şu yanıtı verdi: "Emin olun hayır. Yargıcın tutanaklara geçen 'Bu ifade Soylu'ya söylenmiştir' ifadesi var. Bunun üzerine beraat beklersiniz. Karar açıklanırsa beraat ya da ertelenir diye bekliyordum. Ertelense bile beraat çıkacağını düşünüyordum."

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Anadolu'da güzel bir söz vardır. Zalimin erken gitmesi için zulmün artsın derler. Saray iktidarının da yaptığı bu. Tek kişilik hükümet. Yasama, yargı kendisine bağlı, yürütme organının başında. İstediği yere hakim atayıp, istediği hakimden karar çıkartabiliyor. Kendisinin önüne çıkacak engelleri, İstanbul'un rantlarını devşirmek istiyor. İstanbul'u kaybetmesi onun için yara oldu. Çünkü 'İstanbul'u kaybeden Türkiye'yi kaybeder' demişti. İstanbul'u kaybetti, şimdi Türkiye'yi de kaybediyor.

'SANIYORLAR Kİ CHP GERİ ADIM ATAR'

Normalde olması gereken yargının bağımsız olmasıdır. Yargıç, hukukun üstünlüğü ve vicdanına göre değil saraydan gelen talimata göre karar veriyor. Bu milli iradeye darbedir. Bu tablo bizim alışkın olmadığımız, demokrasilerde yaşanmaması gereken bir tablo. Bu tablo maalesef Türkiye'de aşama aşama hayata geçiriliyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız benzer bir tablo ile karşılaşmıştı. Ona da 100 küsür yıl ceza isteniyordu. İstanbul İl Başkanımıza siyasi yasak getirildi. Sanıyorlar ki CHP, CHP lideri geri adım atar. Asla ve asla zalimin karşısında bir milim geri adım atmayacağız. Bu ülke sahipsiz değildir. Bu ülkenin halkı demokrasiye aşıktır.

'İMAMOĞLU'NA SAKIN ÜZÜLME DEDİM'

Daha önceki duruşmada yargıç 'YSK ile ilgisi yok bunun' diyor. Gülşah İnce de tanık olarak inceleniyor, 'Soylu ile ilgili soru sordum bu cevabı aldım' diyor. Şimdi bunu başka bir olayla bağlantı kurup İstanbul Büyükşehir Belediye başkanını cezalandırmak istiyorlar. Sayın İmamoğlu'na 'Sakın üzülme, senin sorumluluğun var 16 milyon seni dirençle, kararlılıkla görmek istiyor' dedim.

'BEN KOLTUKTA KALAYIM TÜRKİYE YANABİLİR'

Demokrasi adına, ülkem adına üzüldüm. Olay bir kişi olayı değil demokrasi, insan hakları, milli iradeye saygı olayıdır. Bunları düşündüğünüz zaman öteden beri gelen bir süreç var. Bu süreç kendi iktidarını pekiştirmek istiyor. Ben koltukta kalayım Türkiye yanabilir... Aramızda dağlar kadar fark var.

'16 MİLYON İSTANBULLUNUN HAKKI GASP EDİLMİŞTİR'

Siz CHP'nin elini kolunu bağlamak istiyorsunuz. Şimdi bunu aşama aşama hayata geçirmeye çalışıyorlar. Onlar hukuk dışı yola saparak, yargıçların gücünü arkalarına alarak bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Bizde halkın gücünü, iradesini kazanmak istiyoruz. Halkın iradesi değerlidir. Halkın iradesine darbe yapan bir anlayış demokraside yoktur. 16 milyon İstanbullunun hakkı gasp edilmiştir.

'NAMUSLU YÜREKLİ YARGIÇLARIMIZA GÜVENİYORUZ'

İstinaf ve Yargıtay yoluna gidilecek. Hala bu ülkede hakkın, hukukun ne olduğunu bilen, namuslu ve yürekli yargıçlarımız var. Biz o yargıçlarımıza, hakimlerimize güveniyoruz. Adalet kurumuna en büyük zarar verenlerin iradelerini ipotek eden yargıçlar olduğunu dile getiriyorlar. Neden İstinaf'tan dönmesin. Bu ülkede adalet varsa dönecektir. Ne demek dönmez? Eğer gerçekten ülkede adaletin zerreciği kaldıysa dönecektir.

Elini vicdanına koyan bir yargıç, bir belediye başkanını bir ifadesi dolayısıyla hem mahkumiyet hem siyasi yasaklı konumuna getiriyorsunuz. Bunun kabul edilebilir bir yanı yok. Bunun sağı, solu yok. Bu iş insan hakları, demokrasi olayıdır. Bütün bunlara rağmen biz mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu mücadele aynı zamanda bir demokrasi mücadelesidir. İstanbul İl Başkanımız siyasi yasaklı hale getirildiğinde sahip çıktık, bugünde yarında mücadeleyi vereceğiz.

Osman Kavala niye içeride AİHM kararına rağmen? Selahattin Demirtaş yargı kararına rağmen neden içeride? Avukatlar içeride. Askeri öğrenciler içeride, öğrenciler darbe mi yapar? Buna benzer haksızlıklar var. Türkiye'de bir değişim, dönüşüm yaşanıyor. Türkiye'de demokrasinin nasıl olduğunu göreceksiniz. Göstereceğiz.

'KARARIN ONANACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM'

Kararın onanacağı şeklinde bir düşünceye sahip değilim. Bu ülkenin namuslu hakimleri, savcıları var. Bu adaletsizliğe 'dur' diyeceklerdir. Vicdan sahibi olan her yargıç, bunun ne kadar haksız bir uygulama olduğunu fark eder.

Bir partili nasıl olur da hakim koltuğuna oturabilir? Bunlar doğru değil. Bir hakim veya savcı seçime girmek isteyebilir. İstifa edip. Seçimi kazanırsa zaten milletvekili, kazanırsa geri dönemiyor. Bu madde var. Bu maddeye rağmen bir grup hakim ve savcı aldılar, kendi partilerinde üyelik, il başkanlığı, ilçe başkanlığı yapmış insanları hakim, savcı koltuğuna oturttular. HSK'nın, bakanlığın 'dur' demesi lazım. Diyemediler. HSK'nın da bağımsız iradesi yok. Bugün Erdoğan ne dese onlar altına koşulsuz imza atarlar. Bütün bunlara rağmen kilit noktalarda bunlar ama onların altında erdem, ahlak sahibi adalet ordusu var.

(Bu davanın böyle sonuçlanacağını tahmin ediyor muydunuz?) Emin olun hayır. Yargıcın tutanaklara geçen 'Bu ifade Soylu'ya söylenmiştir' ifadesi var. Bunun üzerine beraat beklersiniz. Karar açıklanırsa beraat ya da ertelenir diye bekliyordum. Ertelense bile beraat çıkacağını düşünüyordum."

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.