Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün (24 Kasım) TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde, kadınlar ve kız çocuklarına HPV (Human Papillomavirus) aşısı yapmak için çalışma başlattıklarını duyurdu. HPV, en sık karşılaşılan cinsel yolla bulaşan virüsler arasında yer alan, bazı türleri rahim ağzı kanseri de dahil farklı kanser türlerine yol açan, aşıyla önlenebilir bir virüs olmasına rağmen Sağlık Bakanlığı aşılama çalışması yapmıyordu. HPV aşısının, aşılama takviminde yer alması için verdikleri mücadele sonucunda, Sağlık Bakanı’nın aşılamanın önemini reddedemez durumda olduğuna dikkat çeken Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nden Avukat Nilda Baltalı, gelişmeyi şöyle değerlendirdi:
“Uygulamanın nasıl olacağına dair detaylar henüz belli değil fakat vermiş olduğumuz mücadele amacına ulaştı.Pes ettiler. Sağlık Bakanlığı ‘Aşılama yapacağız’ dedi. Psikolojik üstünlük bizde. Aşılamanın nasıl uygulanacağı konusunda da mücadeleye devam edeceğiz ve süreçleri takip edeceğiz.”
“Ülkemizin sosyal gerçekliklerinden kopuk kararlar alınmasının kimseye bir faydası yok”
HPV tanı kitleri için Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’nı (TÜSEB) görevlendirdiklerini de açıklayan Bakan Koca, “yerli üretim HPV kitinin kullanıma alınmasını sağlayacaklarını, bir ayı geçmeden yerli testin devreye gireceğini” söyledi. Ancak Koca’nın aşılamaya ilişkin yaptığı şu açıklama aşılamanın nasıl ve kimlere yapılacağı konusunda soru işaretleri yarattı:
“HPV aşısının uygulanması konusunda bir çekincemiz asla yok ancak ülkemizin sosyal gerçekliklerinden kopuk kararlar alınmasının kimseye bir faydası yok. Yaptığımız planlamaya göre, yaş gruplarını ve medeni hal durumlarını dikkate alan bir plan hazırlığındayız. Belirlenen bir grupla aşılamaya başlayacağız ve kapsamını kademe kademe genişleteceğiz.”