banner16

Lokma döktürme geleneği

Lokma tatlısının lokmacı İstanbul ustaları tarafından kolaylıkla hazırlanıp, kalabalık gruplara servis edilmesi çoğu hayır ikramlarında emsallerinin önüne geçmesine neden olmuştur. 

25 Kasım 2022
Lokma döktürme geleneği

Geleneksel Türk mutfağında ve dünya mutfaklarında, her yemekte olduğu gibi tatlıların yeri büyüktür. Şekerin olmadığı ve bulunması da oldukça zor olan çok eski dönemlerde, şeker yerine kullanılan ballar ve pekmezler, tatlılara olabildiğince doğal lezzetler katmaktaydı.

Halen günümüzde şeker olmasına rağmen birçok tatlı, pasta ve ikramlıklarda pekmez ve bal kullanılmaktadır. Doğal şeker olması da tabi ki tercih sebeplerinin başında yer alır.

Tatlı geleneği derken insanların pek çoğunun aklına sütlü veya şerbetli tatlılar gelir. Bunların yanında meyveler ve çeşitli malzemeler kullanılarak da birçok tatlı çeşidi ortaya çıkarıldığı görülmektedir. Bu üretimler tamamen toplumun ve kişinin damak zevki ve tercihleri ile ilgilidir.

Türk toplumunun sıklıkla kullandığı sütlü tatlıların kraliçesi, sütlaç olmuştur. Şerbetli tatlılar da ise akla ilk olarak lokma ve baklava gelmektedir. Sütlaç veya diğer sütlü tatlılar ev veya kafe koşullarında ikram edilebilir, fakat şerbetli tatlıların bozulma oranları daha düşük ve muhafaza edilme olanakları daha iyi olduklarından daha çok tercih sebebi olmuşlardır.

Sosyalleşen dünyada diğer toplum ve kültürlerden edinilen bilgiler ışığında, hayatımıza kattığımız ve yaşam tarzımız ile bütünleştirdiğimiz birçok yeni tatlar bulunur. Bu yeni lezzetler yemek çeşitleri, kebaplar veya pişirme usul ve teknikleri gibi bilgiler olabilirken, tatlı ve tatlı yapma incelikleri ile sırları da olabilmektedir. Bizim de toplum olarak hayatımıza kattığımız, mutfaklarımızı şenlendirdiğimiz birçok tatlı vardır. Bunların başında hayır lokması gelir.

Hayır Lokması Tarihi

Tarihi 1400’lü yıllara dayanan ve hayatımıza Arap toplumu tarafından girdiği bilinen lokma, oldukça lezzetli ve kullanım amaçları ile çeşitlilik sağlayan bir tatlıdır. Hazırlanan akışkan kıvamlı hamurunun kızgın yağ ile buluşmasının ardından soğuk şerbet ile lezzetlendirilir. Hem kızartmanın lezzetini hem de şerbetin lezzetini sevenleri ile buluşturarak harika deneyimler yaşatır.

Yemeklerin ardından tatlı bir şeyler yeme hissi, hemen her toplumda görülen bir ihtiyaçtır. Bu sebeple her kültürde tatlı geleneği vardır ve masalarda mutlaka yerini alır. Yaşam koşulları ve imkânları dâhilinde elbette her toplumun kendine özgü malzemesi ve tatlısı vardır. Damak zevkleri ve içerik değişse de amaç her zaman aynı olmuştur.

Tatlı geleneği, Türklerde helva yapımı ile de taçlanmıştır. Türk mutfağında da hem yemeklerin ardından hem de vefat eden kişinin arkasından insanlara ikram için helva kavrulmaktadır. Fakat günümüzde popülaritesi oldukça artan lokma tatlısı, şimdilerde helvanın yapmış olduğu görevi başarı ile yerine getirmeye devam etmektedir.

Lokma tatlısının lokmacı İstanbul ustaları tarafından kolaylıkla hazırlanıp, kalabalık gruplara servis edilmesi çoğu hayır ikramlarında emsallerinin önüne geçmesine neden olmuştur. Elbette her lokma yapan yerden lokma alınıp tüketilmesi ve lezzetli olması beklenemez. Fakat Lokmacı gibi işletmelerin deneyiminden ve el lezzetlerinden faydalanmak her zaman kazançlı ve pratik olacaktır.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.