banner16

Bakan Vedat Bilgin, Amasra faciasında Enerji Bakanlığı'nı suçladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kendi bakanlığını savundu, “ruhsatı veren” Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nı eleştirdi. Vedat Bilgin, “Maden kapatılmalı” diyen müfettişlerin de yargılandığını açıkladı. 

12 Kasım 2022
Bakan Vedat Bilgin, Amasra faciasında Enerji Bakanlığı'nı suçladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dikkat çeken çıkışlar yaptı. Amasra’da 42 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasında üstü örtülü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nü (MAPEG) suçladı. 

BİLİRKİŞİ ELEŞTİRİSİ

Faciaya ilişkin bilirkişi raporlarında sorunlar olduğunu kaydeden Bilgin, “İşçilerin soluk alması için ölçülen bir hava değeri var, bir de tehlike oluşturabilecek muhtelif partikülleri ölçmek için bir hava değeri var, onların ikisini birbirine karıştırmışlar” dedi. Bilgin, AKP döneminde yaşama geçirilen ve “patrondan maaşlı denetim” olduğu için tepki çeken uygulamayı eleştirdi. Bilgin, “İş sağlığı ve güvenliği hizmeti satın alıyorlar. Patronların ödediği iş güvenliği müessesi işleyebilir mi” diye sordu. CHP’li Ali Şeker, bunun üzerine  “Senelerdir söylüyoruz” karşılığını verdi. 

‘KAPATTIK, YARGI AÇTI’ 

Bilgin, Çalışma Bakanlığı’nın sorumluluğunun müfettişler üzerinden tespit yapıp rapor hazırlamak olduğunu belirterek “2015 yılında bu madeni kapatmışız. Her yıl da bu madene ceza kesmişiz” dedi. CHP’li Yıldırım Kaya, “Kim yeniden açtı?” diye sordu. Bilgin, işletmenin yargı kararıyla açıldığını söyledi, “Sadece madeni işletmeye açmamışlar, madeni kapatan müfettişlere de tazminat davası açmışlar, dava devam ediyor” diye ekledi. Bu madenin sorunlu olduğunu bütün raporlarında ortaya koyduklarını savunan Bilgin, “MAPEG denilen Enerji Bakanlığı bünyesinde olan yapının da bu işletmelerin ruhsatlandırılması ve işletilmesine onay verdiğinin bilinmesini isterim” diye konuştu.

‘20 YILDIR İKTİDARSINIZ’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Sayın bakan güzel bir sunum yaptı ancak sanki 20 yıldan beri Türkiye’yi yöneten hükümetin bir üyesi gibi değil de yeniden bakanlığa aday gibi bir konuşma yaptı” dedi. 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.