banner16

Demirtaş’a 'kimyasal silah' davası

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında 'kimyasal silah' tweetleri gerekçe gösterilerek dava açıldı.  

10 Kasım 2022
Demirtaş’a 'kimyasal silah' davası

Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında 'kimyasal silah' tweetleri gerekçe gösterilerek dava açıldı. 

Demirtaş'ın avukatılarından yaptığı açıklamada, "Geçtiğimiz ay içerisinde, basın yayın organları ve özellikle de sosyal medya mecralarında yayınlanan görüntüler üzerine, Türk Silahlı Kuvvetlerinin operasyonlarında kimyasal silah kullanıldığına ilişkin iddialar ortaya çıkmış, kamuoyunda tartışmalar yaşanmıştır. Nitekim katıldığı bir TV programında “bu iddiaların araştırılması gerektiğini” beyan eden TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, suç teşkil etmeyen bu ifadesi üzerine gözaltına alınarak tutuklanmıştır.  Bilindiği üzere her ne sebeple ve kime karşı olursa olsun kimyasal silah kullanımını mutlak suretle yasaklanmış bir yöntemdir. Kimyasal silah kullanımı bir tarafa, bu yöndeki iddiaların bile titizlikle araştırılması, ulusal ve uluslararası hukukun gereğidir." denildi. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Ortaya çıkan bu vahim iddiaların araştırılması veya araştırılmasına olanak sağlayıp gerçeğin ortaya çıkmasına katkı sunmak yerine, bu iddiaları dile getirerek araştırılmasının gerekliliğine işaret eden kişi veya kurumların hedef alınarak idari ve yargısal linçe tabi tutulması ile karşı karşıya kalmış bulunmaktayız.

Kesin ve bağlayıcı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına rağmen halen Edirne F Tipi Kapalı Cezaevinde tutulan müvekkilimiz Sayın Selahattin Demirtaş, 19 Ekim 2022 tarihinde kişisel Twitter hesabı üzerinden bir paylaşım yaparak, kimyasal silah kullanımının insanlığa karşı işlenen suçlar arasında yer aldığına işaret edip durumun tespiti için bağımsız, uluslararası bir heyetin bölgede inceleme yapması gerektiğini belirtmiştir.

Sayın Demirtaş’ın bu açıklaması üzerine Milli Savunma Bakanlığınca, Sayın Demirtaş hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” ve “Devletin kurum ve organlarını aşağılama” suçlarından suç duyurusunda bulunulduğunu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca da bu başvuru üzerine soruşturma başlatıldığını; yine aynı beyanlar üzerine “Türk Silahlı Kuvvetlerinin kişilik haklarına, onur ve saygınlığına saldırı” gerekçesi ile Sayın Demirtaş aleyhine 100.000 TL’lik manevi tazminat davası açıldığını öğrenmiş bulunmaktayız.

Sayın Demirtaş’ın açıklaması tamamen ifade özgürlüğü kapsamındadır. Manevi tazminat davasına ve suç duyurusuna konu edilen ifadeler suç unsuru taşımadığı gibi, herhangi bir kişi veya kuruma yönelik haksız saldırı niteliğinde de değildir.

Açılan dava ve yapılan suç duyurusunun hukuk, akıl ve mantıkla izahı yoktur. İfade hürriyetini ve siyasal tartışma özgürlüğünü yargı eliyle boğma ve sindirme dışında bir anlam taşımayan bu yaklaşım, aynı zamanda müvekkilimiz Sayın Demirtaş’a karşı yıllardır süren organize ve kurumsal nefret pratiğinin en net örneklerinden biridir.

Sayın Demirtaş’ı, haklı olmasından aldığımız motivasyonla savunmaya devam edeceğiz!"

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.