banner16

12 aylık cari açık 41 milyar dolara yaklaştı

 

11 Ekim 2022
12 aylık cari açık 41 milyar dolara yaklaştı

Cari işlemler hesabı, ağustos ayında 3.1 milyar dolar açık kaydetti. Son 12 aylık cari açık ise 40.8 milyar dolar oldu.

Böylelikle ağustos ayında yıllık cari açık 2018 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, "Bir önceki yılın Ağustos ayında 1.075 milyon ABD doları fazla veren cari işlemler hesabı bu ayda 3.112 milyon ABD doları açık kaydetmiştir. Bunun sonucunda on iki aylık cari işlemler açığı 40.889 milyon ABD doları olmuştur" denildi.

Merkez Bankası'nın ödemeler dengesi verilerine göre, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre 6.8 milyar ABD doları artarak 9.7 milyar ABD dolarına yükseldi.

Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise bu ay 6.2 milyar dolar fazla verdi.

Net hata noksan 28 milyar doları geçti

Hizmetler dengesi kaynaklı girişler bir önceki yılın aynı ayına göre 2.5 milyar dolar artarak 7.2 milyar dolara yükseldi. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, 1.4 milyar dolar artarak 5.1 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

Resmi rezervlerde bu ay 10.8 milyar dolar net artış gözlendi.

Net hata noksanda ise Ağustos ayında da giriş devam etti. TCMB verilerine göre Ağustos ayında net hata noksan girişi 4 milyar dolar oldu. Ocak-Ağustos döneminde ise toplam net hata noksan girişi 28.3 milyar dolar olarak kaydedildi ve rekor seviyeye çıktı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.