banner16

Kariyer Nasıl Seçilir? Seçeneklerinizi Daraltmanın 5 Yolu

 

29 Ağustos 2022
Kariyer Nasıl Seçilir? Seçeneklerinizi Daraltmanın 5 Yolu

Kariyer, profesyonel yolculuğunuzun toplamıdır. Birçok kişi, daha fazla bilgi ve deneyim edinmek, daha fazla sorumluluk almak veya daha yüksek maaşlar kazanmak gibi hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olabileceği için bir kariyere başlar.

Sizin için en iyi kariyer seçenekleri hakkında düşünmeye başlamanın beş yolunu derledik. Bunlar, düşünce sürecinizi yapılandırmaya yönelik araçlar ve sorulardır, böylece hangi kariyerlerin size en uygun olabileceğini belirleyebilir ve hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilirsiniz.

1. Kendinizi inceleyin.

Yapmaktan hoşlandığınız şeyler ve değer verdiğiniz şeyler, çalışma zamanınızı nasıl geçirmek istediğinize dair yararlı göstergeler olabilir. Tutkunuzu bulmak ve takip etmekten bahsetmiyoruz - bu yaklaşım yanıltıcı ve kafa karıştırıcı olma eğilimindedir. Ancak yaptığınız işten enerji ve hatta heyecan duymak istemeniz yaygın bir durumdur. İlgi alanlarınız, değerleriniz ve özelliklerinizle ilgili aşağıdaki sorular üzerinde düşünün ve bunlara nasıl yanıt verebileceğinizi değerlendirin:

İlgi alanına dayalı sorular:

  • Ne hakkında öğrenmekten hoşlanırsınız?
  • Zamanınızı nasıl geçirmeyi seviyorsunuz?
  • El emeğinden mi yoksa zihin emeğinden mi hoşlanırsınız?
  • Dışarıda mı yoksa içeride mi çalışmaktan hoşlanırsınız?

Değer temelli sorular:

  • Hayatınızdaki en önemli şey nedir?
  • Hayattaki öncelikleriniz nelerdir?
  • Anlamı nerede buluyorsunuz?
  • Hangi değişimin bir parçası olmak istersiniz?

Özellik temelli sorular:

  • Başarı sizin için ne anlama geliyor?
  • Nelerden daha fazlasını istiyorsunuz?
  • En çok hangi güçlü yönlerinizden keyif alıyorsunuz?
  • En çok hangi becerilerinizle gurur duyuyorsunuz?

2. Motivasyonlarınız üzerine düşünün.

Kendinizle ilgili bir liste oluşturduktan sonra, çalışma motivasyonlarınıza dönün. Belki de benzer mesleklere kıyasla daha yüksek bir giriş seviyesi maaşı ödeyecek veya her yerden çalışabilmeniz için daha fazla esneklik vaat eden bir kariyer istiyorsunuz. Çoğu kariyerde istediğiniz her şey bulunmayacaktır, bu nedenle önceliklerinizi anlamak önemlidir.

Aşağıda, örnek bir öncelikler listesini detaylandırdık. Listenizde nelere yer vereceğinizi ve önceliklerinizi nasıl düzenleyeceğinizi düşünün.

  • Maaş
  • Avantajlar
  • Özerklik
  • İş/yaşam dengesi
  • Esneklik
  • Kariyer gelişimi

3. Profesyonel Görünümlü Bir Özgeçmiş Oluşturun

Profesyonel görünümlü bir CV oluşturmak kariyer yolculuğunuzda emin adımlarla ilerlemeniz için çok önemlidir. Özgeçmiş oluşturmak ve başvurulan her pozisyon için özgeçmişlerini özelleştirmek iş arayanlar için genellikle zor gelir. Cvmaker CV hazırlama konusunda fazlasıyla yardımcı olarak dakikalar içinde profesyonel görünümlü CV'ler oluşturmanıza yardımcı olabilir.

4. Uzun vadeli hedefleriniz hakkında düşünün.

En mükemmel hayatınız neye benziyor? Hem kişisel hem de profesyonel uzun vadeli hedeflerinizin bir listesini yapın ve bu hedeflere ulaşmak için nelerin gerekebileceğini anlamanıza yardımcı olun. Örneğin: Yöneticilik kademelerini aşıp bir şirketin C-suite'ine yükselmek istiyor musunuz? Bir ev sahibi olmak istiyor musunuz? Seyahat edebilmek istiyor musunuz - ve ne sıklıkla?

Bir araya getirdiğiniz liste, iş aramaya daha spesifik yaklaşmanıza da yardımcı olabilir. Örneğin, bundan 10 yıl sonra aynı sektörde çalışmak istiyorsanız, önümüzdeki on yıl içinde hangi sektörlerin büyümeye devam edeceğini ve artan otomasyon veya diğer faktörler nedeniyle hangilerinden kaçınmanız gerektiğini araştırın.

5. Farklı öz değerlendirme testleri yapın.

Kişiliğinizden güçlü yönlerinize ve hatta hangi kariyerin size uygun olabileceğine kadar her şeyi değerlendirmek için yapabileceğiniz çok sayıda test vardır. Ancak testler aşırı kuralcı olabilir, yani size kategoriler dayatma eğilimindedirler. Kesin bir cevap için onlara güvenmek yerine, kendiniz ve altta yatan motivasyonlarınız hakkında daha fazla şey öğrenmeye devam etmek için kullanın. Faydalı cevaplar sunarlarsa, bu bilgiyi derlediğiniz daha büyük resme katın.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50