banner16

Akar'dan tahıl koridoru zirvesiyle ilgili açıklama: Teknik konularda mutabakat sağlandı

Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM heyetleri tahıl koridoru görüşmeleri için İstanbul'da bir araya geldi. Toplantı sonrası Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'dan ilk açıklama geldi. Akar, "Olumlu ve yapıcı bir havada gerçekleşen toplantı sonucunda İstanbul'da tüm tarafların temsilcilerinin bulunacağı bir koordinasyon merkezinin oluşturulması, liman çıkış ve varış noktalarında müşterek kontrollerin yapılması ve intikal rotalarında seyir emniyetinin sağlanması gibi temel teknik hususlarda mutabık kalınmıştır" dedi. 

14 Temmuz 2022
Akar'dan tahıl koridoru zirvesiyle ilgili açıklama: Teknik konularda mutabakat sağlandı

Rusya, Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler temsilcileri, konuya çözüm getirmek için bugün İstanbul’da masaya oturdu. Taraflar, tahıl koridoru planının detaylarını ele aldı.

Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin deniz yoluyla emniyetle sevkine ilişkin, Türkiye, Rusya ve Ukrayna Savunma Bakanlıkları heyetleri ile Birleşmiş Milletler (BM) temsilcileri arasında İstanbul’da yapılan toplantı sona erdi.

BAKAN AKAR'DAN AÇIKLAMA

Toplantı sonrası Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, soruları yanıtladı.

 

Tüm dünyayı etkileyen tahıl krizinin çözümüne yönelik Rusya ve Ukrayna ile yapılan görüşmelerde diğer konuların yanı sıra Ukrayna limanlarındaki tahıl ve diğer gıda maddelerinin tahliyesi üzerinde de durulduğunu ifade eden Akar, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüşmelerinde bu konuları gündeme getirdiğini ve bunun önemini ifade ettiğini hatırlattı.

Yapılan bu görüşmeler doğrultusunda ilgili bakanlık ve kurumların da birçok ikili toplantı gerçekleştirdiğini vurgulayan Akar, şunları söyledi:

"Bu çerçevede bugün de Milli Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde Kalender Kasrı'nda Türkiye, Rusya ve Ukrayna savunma bakanlıkları askeri heyetleri ile Birleşmiş Milletler heyeti arasında bir toplantı yapıldı. Gıda krizinin çözümüne katkı sağlamak maksadıyla atılmış önemli bir adım olan bugünkü toplantıda, tahıl ve diğer gıda yüklü gemilerin emniyetli bir şekilde deniz yoluyla intikal ettirilmesine ilişkin tüm detaylar üzerinde çalışılmıştır.

Olumlu ve yapıcı bir havada gerçekleşen toplantı sonucunda İstanbul'da tüm tarafların temsilcilerinin bulunacağı bir koordinasyon merkezinin oluşturulması, liman çıkış ve varış noktalarında müşterek kontrollerin yapılması ve intikal rotalarında seyir emniyetinin sağlanması gibi temel teknik hususlarda mutabık kalınmıştır. Sonuç olarak, temel prensipler üzerindeki mutabakatın bizim için de anlamı var. Bu problemin çözülmesi konusunda tarafların istekli olduğunu görüyoruz. Bunu BM ile koordineli şekilde yürütmek suretiyle bir sonuca varmaya çalışacağız. Bu manada önümüzdeki hafta Ukrayna ve Rus heyetlerinin yeniden Türkiye'de toplanması konusunda fikir birliğine varıldı. Önümüzdeki hafta yapacağımız bu toplantıda hem bütün detaylar bir kez daha gözden geçirilecek hem de yaptığımız çalışmalar imza altına alınacak."

Türkiye'nin, bugüne kadar bölge ve dünya barışına sağladığı katkıların yanı sıra insani bir sorun olan gıda krizinin çözümü için de üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini belirten Akar, tahıl ve gıda maddelerinin tahliyesi konusunda katkılarından dolayı Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler heyetlerine de teşekkür etti.

ZİRVE ÖNCESİ AÇIKLAMALAR

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba görüşmeler öncesi Associated Press'e yaptığı açıklamada, "Türkiye'deki tahıl müzakereleri gemi sahipleri ve ülkelerin güvenlik garantilerini sağlamalı" dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise, salı günü yaptığı açıklamada bugünkü toplantıdan beklentilerin düşük tutulması gerektiğinin sinyallerini vererek, "Yoğun çalışıyoruz, ancak hala gidecek çok yolumuz var" demişti.

4'lü görüşme, Rusya'nın Ukrayna'nın tahılı dünyanın kalanına ihraç etmesini önlemeye devam ettiği sırada gerçekleşiyor. Tahıl krizi dünya genelinde gıda fiyatlarının artmasına sebep olurken, dünyanın en yoksul ülkelerini de ciddi bir gıda krizi riski ile karşı karşıya bırakıyor.

Reuters'ın haberini dayandırdığı diplomatlara göre olası plan, Ukrayna araçlarının tahıl taşıyan gemileri mayın döşenmiş liman sularından rehberlik yaparak çıkarmasını, BM'nin desteğiyle Türkiye'nin de gemileri Rusya'nın silah kaçakçılığı yapılacağı endişelerine karşın teftiş etmesini içeriyor.

Birleşmiş Milletler, mayın döşenmemiş bölgelerden gemilerin geçmesini sağlayabilecek bir koridor oluşturulmasını öngörüyordu. Uzmanlar, Karadeniz'in mayınlardan arındırılmasının aylar sürebileceğini söylüyor. BM, Ukrayna tahılının dünyanın geri kalanına gönderilmesinin karşısında Rusya'dan tahıl ve gübre ihracatının da devam etmesi konusunda çabalıyor.

Rusya'nın Ukrayna'nın güney limanlarını işgal etmesinin ardından yaklaşık 25 ton tahılın ülkede mahsur kaldığı belirtiliyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50