banner16

Merkez Bankası anketi: Yıl sonu enflasyon beklentisi 11,5 puan arttı

Merkez Bankası'nın mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin sonuçlarını açıkladı. Buna göre, yıl sonu enflasyon beklentisi 11,5 puan artarak yüzde 57,92'ye yükseldi. Yıl sonu döviz kuru tahmini ise 16,85 TL'den 17,57 TL'ye çıktı. 

23 Mayıs 2022
Merkez Bankası anketi: Yıl sonu enflasyon beklentisi 11,5 puan arttı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMN) mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin sonuçlarına göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 57,92'ye yükseldi.

Merkez Bankası, reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 48 katılımcı tarafından gerçekleştirdiği mayıs ayına ilişkin "Piyasa Katılımcıları Anketi"ni yayımladı.

Buna göre, cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi, bu anket döneminde yüzde 57,92'ye yükseldi. Bir önceki anket döneminde bu oran yüzde 46,44 olmuştu.

12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 28,41 iken, bu anket döneminde yüzde 33,28 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 17,68 ve yüzde 19,54 olarak gerçekleşti.

FAİZ BEKLENTİSİ DEĞİŞMEDİ

Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde ve bu anket döneminde yüzde 14 olmuştu. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi de bir önceki anket döneminde ve bu anket döneminde yüzde 14 olarak gerçekleşmişti.

DÖVİZ KURU BEKLENTİSİ ARTTI

Cari yıl sonu döviz kuru (ABD doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 16,85 TL iken, bu anket döneminde 17,57 TL oldu.

12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla 17,84 TL ve 18,47 TL olarak gerçekleşti.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.