banner16

ABD Merkez Bankası 50 baz puanlık faiz artırımına gitti

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 50 baz puan artırdı. 

05 Mayıs 2022
ABD Merkez Bankası 50 baz puanlık faiz artırımına gitti

ABD Merkez Bankası (Fed), beklentiler dahilinde politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 0,75-1,00 aralığına yükseltti.

ABD'de enflasyon yüzde 8,5'la 40 yılın zirvesinde seyrederken, 50 baz puanlık faiz artışı bankanın 2000 yılından bu yana aldığı en sert faiz artırım kararı oldu.

Fed mart toplantısında politika faizini 25 baz puan artırmıştı.

Fed'in faiz artırımı Türkiye'nin de dahil olduğu gelişmekte olan piyasalardan ciddi para çıkışlarına sebep olurken, Fed'in "doların patronu" olması sebebiyle alınan kararlar tüm dünyadaki dolar arzını önemli ölçüde etkiliyor.

Doların faizinin artması ve arzının düşerek değerinin yükselmesi, Türkiye gibi yüksek döviz ihtiyacı olan ülkelerin cari açığını ve borçlanmayı finanse etmesini daha pahalı hale getiriyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50