banner16

Diyanet'in ayrıştırıcı konuşmasına tepki avukatların görevidir

Anayasa Profesörü ve CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, Adalet Komisyonu'ndaki "çoklu baro" görüşmelerinde, “Diyanet İşleri’nin ayrıştırıcı bir konuşma olarak onlara tepki göstermek hem bizim hem baroların görevidir” dedi. 

04 Temmuz 2020
Diyanet'in ayrıştırıcı konuşmasına tepki avukatların görevidir

AKP Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, Diyanet İşleri Başkanlığı için “değerimiz” diyerek karşı çıktı. Çıkan tartışmada CHP’li Özel de “CHP’yi kendi yarattığınız suni gündeme çekmeyin” diye seslendi.

Kaboğlu, konuşması sıasında “Dün saat 16.00’dan beri buradayız. Cahit Özkan, ‘ortak akıl arayışı içindeyiz’ dedi. Biz yoğun risk altındayız ama teklif sahibini göremiyorum” dedi. Kaboğlu’nun bu sözlerinden birkaç dakika sonra AKP Grup Başkanvekili Özkan, salona girdi.

Hukuk öğrencileri için hazırladığı notlarından okuyan Kaboğlu, “Hukuk, bilgi yığını değildir. Hukuk, mesele çözmek demektir. Hukukçu adayı olmak, bilgilerin özümsenmesi ile hukukçu kimliğinin öne çıkması ile olabilir. Hukukçu adayı, hukuk, adalet, eşitlik, özgürlük gibi temel ve evrensel ilkelerle yoğurulmalıdır” dedi. Kaboğlu, “Buradaki satırlardan gördüğünüz gibi hukuk öğreniminde önemli olan öğrencileri bir hukukçu ortak kimliği ile yetiştirmek olmalı. Karşımızda olan yasal düzenleme bakımından bu yasa yürürlüğe girerse bu amaç araç ilişkisi nasıl bir karşılık görecek” diye sordu. Kaboğlu, bölünmüş baro ile nitelikli hukuk öğrencilerine “burs verme” vaatleri ile baroya kayıt etme gibi tehlikeler olabileceği konusunda uyarı yaptı.

DİYANET - BARO TARTIŞMASI 

Kaboğlu, şöyle devam etti:

“Diyanet İşleri’nin söylediği sözler ve Ankara Barosu’nun verdiği tepki üzerine saptama yapacağım. Diyanet İşleri’nin ayrıştırıcı bir konuşma olarak onlara tepki göstermek hem bizim hem baroların görevidir. Ankara Barosu’nun gösterdiği tepki, Anayasa’nın 36. maddesi kendisine verdiği sınırlar içerisinde yer alıyor mu almıyor mu? 24 madde, din ve vicdan özgürlüğü, eğer Diyanet İşleri Başkanlığı her istediğini söylerse ihlal edilmez mi?”

Kaboğlu’nun konuşmasının ardından söz alan AKP’li Ramazan Can, “saygı gösterdiğimiz bir hoca” nitelemesinin ardından CHP’li milletvekilleri “o yüzden attınız, o yüzden ihraç ettiğiniz” diye tepki gösterdi. Can, “Diyanet İşleri Başkanlığı, hutbede görevini yapmıştır. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yaptığı konuşma kesinlikle birleştirici bir konuşmadır. Temel hak ve özgürlükleri savunan bir hocamızın bu konuşma belki maksadını aşmıştır” diye konuştu. Bunun üzerine de CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “CHP’yi kendi yarattığınız suni gündeme çekmeyin” diye seslendi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.