banner16

Enerji zamları, radyo yayıncılığını vurdu: Radyolar birer birer kapanıyor

Pandemi ve ekonomik krizin etkisiyle zor günler yaşayan yerel-bölgesel radyolar, son elektrik zamları ile birlikte yayınlarını sürdüremez duruma geldiler. Radyocuların feryadını Meclis’e taşıyan CHP Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, iktidarı ve RTÜK’ü sorumluluğa davet etti. 

03 Mart 2022
Enerji zamları, radyo yayıncılığını vurdu: Radyolar birer birer kapanıyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, radyo kuruluşlarının sorunları ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde basın toplantısı düzenledi.

“RADYO YAYINCILIĞI SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMAKTAN ÇIKTI”

Son elektrik zamları ile birlikte radyoların enerji giderlerinin karşılanamaz noktaya geldiğine dikkat çeken Kılınç, “yerel -bölgesel radyo yayıncılığı sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır” dedi.

İstanbul’daki bir yerel radyonun 10 bin liralık stüdyo merkezi elektrik faturasının zamlardan sonra 24 bin liraya çıktığını anlatan Yüksel Mansur Kılınç, verici merkezi ile birlikte İstanbul’daki bir yerel radyonun sadece enerji giderlerinin 50 bin lirayı aştığını kaydetti.

“ELEKTRİK FATURASI RADYOLARIN AYLIK GELİRİNİ GEÇTİ”

Kılınç, Anadolu’da 1 KWA’lık verici ile yayın yapan yerel radyo kuruluşunun toplam elektrik giderinin bile 7 bin lirayı aştığını ifade ederek Anadolu’daki birçok yerel-bölgesel radyonun aylık elektrik faturasının aylık gelirini geçtiğini belirtti.

“RADYOLAR BİRER BİRER KAPANIYOR”

2018 yılında, RTÜK’te karasal yayın lisansı bulunan toplam radyo sayısı 1.126 iken 2022’nin şubat ayı itibariyle toplam radyo sayısının 858’e düştüğüne işaret eden Kılınç, “önümüzdeki aylarda yayın hayatına son vermek zorunda kalan radyo sayısının daha da artması beklenmektedir. Özellikle yerelde, halkın sesi, nefesi olması gereken radyolar yıllardır büyük emeklerle yarattıkları yayıncılık birikimleri, ekonomik krize kurban edilmekte, radyolarımız birer birer yayın hayatından çekilmektedir. “ dedi.

 

“BİNLERCE RADYOCU ARTIK İŞSİZ”

Yüksel Mansur Kılınç, radyoların yayın hayatından çekilmesi sonucu binlerce radyo çalışanının da işsiz kaldığını belirterek “çok sayıda yerel radyo ise sadece bir çalışan ile yayınlarına devam edebilmektedir.” şeklinde konuştu.

“DURUM ACİLDİR”

Radyocular feryad etmektedir, diyerek iktidara seslenen Kılınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İktidarın esnaf ve sanatkarların elektrik faturalarında yaptığı indirime, kullanım güçlerine bakıldığında radyo yayıncıları dahil edilmemiştir. Radyo yayıncıları desteklenmelidir. Cumhurbaşkanını, İletişim Başkanını, Kültür ve Turizm Bakanını, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’nı, ve RTÜK Yönetimini göreve çağırıyorum. Durum, acildir.

“ZORUNLU YAYIN SPOTLARI ÜCRETLİ OLSUN”

Radyocuların, zorunlu yayın spotlarının ücretli olması talebini de dile getiren Kılınç, “Buradan AKP ve MHP milletvekillerine sesleniyorum. Zorunlu yayın spotlarının ücretli olması ile ilgili kanun teklifimiz hazırdır. Radyo-televizyon yayıncılarımızın sorunları, talepleri ortada. Bu teklifi meclisten geçirmemizin önünde hiçbir engel yoktur. Yeter ki yüzlerce radyo-televizyon yayıncısının, binlerce radyo-televizyon çalışanının sesine kulak verilsin” şeklinde konuştu.

“RTÜK, YILLIK CİROLARI AŞAN PARA CEZALARI KESİYOR”

Artık ödenemez durumdaki telif giderlerinin eser sahiplerini de koruyacak şekilde çözümü için Kültür Bakanlığı ve RTÜK’ün bütçe destekleriyle çalışma başlatılması çağrısı yapan Kılınç, radyocuların bir başka önemli sorununun da ödenemez durumdaki idari para cezaları olduğuna dikkat çekti.

Yüksel Mansur Kılınç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Birçok yerel bölgesel radyo, yaşadığı zorluklar nedeniyle sadece yayınlarını devam ettirebilme çabası içindedir. Ve çalışanlarının olmaması nedeniyle RTÜK’ün tebligatlarına zamanında cevap verememektedirler. RTÜK, bu sorunu çözmek için çaba göstermek yerine radyo kuruluşlarına, ödeyebileceklerinin çok üstünde idari para cezaları kesmektedir. Radyolar, yıllık toplam cirolarını aşan para cezaları ile karşı karşıyadır. Para cezalarını ödeyemediği için cezaevine giren radyocular bulunmaktadır. RTÜK yönetimini sorumluluğa davet ediyorum. Cezalarda orantılılık ilkesi mutlaka gözetilmelidir. Kesinleşen ve ödenemez durumdaki idari para cezaları gözden geçirilmeli, radyo kuruluşlarını, yayın faaliyetlerini yapamaz duruma getiren cezalar ile ilgili iyileştirmeler yapılmalıdır.”

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.