banner16

Elektrik faturalarını ödememe kararı alındı: Cemevlerimiz ticarethane değil, ibadethanemizdir

 

08 Şubat 2022
Elektrik faturalarını ödememe kararı alındı: Cemevlerimiz ticarethane değil, ibadethanemizdir

Tarsus'ta Cem Vakfı Yenice Şubesi ile Sıtkı Baba Cemevi yöneticilerinin 2015 yılında açtığı Tarsus'ta bulunan diğer Alevi Dernekleri'nin de yakından takip ettiği "cemevlerinin elektrik faturasının devlet tarafından ödenmesi" konusunda Tarsus 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne açılan dava sonuçlanmış ve mahkeme cemevlerinin ibadethane sayılması ve elektrik faturasının Diyanet İşleri bütçesinden ödenmesine karar vermişti. 

Cem Vakfı tarafından açılan sayısız davada mahkemenin Cemevi giderlerinin devlet tarafından karşılanması gerektiğini onamasına rağmen hiçbir adım atılmadı. Yapılan son zamlarla birlikte karşılanabilir olmaktan çıkan faturalar karşısında Cemevleri faturaları ödememe kararı aldı.

Alevi Dernekleri Federasyonu ve Garip Dede Dergâhı Vakfı Başkanı Celal Fırat, bir süre önce cemevlerinin “ticarethane” sayılarak gönderilen 30 bin liralık elektrik faturasına tepki göstermişti. Celal Fırat başkanlığında bir araya gelen Alevi Dernekleri Federasyonu, elektrik faturalarını ödememe kararı aldı.

Fırat, yaptığı açıklamada “Türkiye'de gerçekten Alevilere yapılan bu muameleyi bir zül olarak görüyoruz. Ben hakkımı helal etmiyorum. Bu ülkedeki eşit yurttaşlık felsefesindeki herkesin buna tepki koyması lazım. Esasında bizim meselemiz bir fatura meselesi değil, bu bir hak arayışı meselesi. Devlet her anlamda bizi eşit yurttaş olarak görmüyor” demişti.

Celal Fırat başkanlığında bir araya gelen Alevi Dernekleri Federasyonu, elektrik faturalarını ödememe kararı aldı.

Öte yandan, CHP Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bu kararı sonuna kadar destekliyorum. Cemevleri ibadethanedir. Türkiye’yi yakıp kavuran elektrik ve doğal gaz zamları geri alınana kadar her yurttaş bu dayanışmaya katılabilir. Ve zamların geri alınması için dava açabilir" dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.