banner16

Trendyol işçileri kazandı: Zam önerisi yüzde 38,8'e yükseldi

Trendyol Express şubelerinde dağıtım yapan araçlı kuryeler, 2022 yılı ücret zammının yüzde 11 olarak açıklanmasının ardından şirketin İstanbul Maslak’taki merkezinin önünde eylem yaptı. Şirket yetkilileriyle görüşen kuryeler, zam önerisinin yüzde 38,8'e çıkarıldığını açıkladı. 

26 Ocak 2022
Trendyol işçileri kazandı: Zam önerisi yüzde 38,8'e yükseldi

Trendyol Express şubelerinde dağıtım yapan araçlı kuryeler, 2022 yılı ücret zammının yüzde 11 olarak açıklanmasının ardından şirketin İstanbul Maslak’taki merkezinin önünde eylem yaptı. Şirket yetkilileriyle görüşen kuryeler, zam önerisinin yüzde 38,8'e çıkarıldığını açıkladı.

İnternet pazarlama ağı Trendyol Express'te Mart 2022'de uygulanmaya başlanacak olan ücret zammının yüzde 11 olarak açıklanması üzerine şubelerde dağıtım yapan araçlı kuryeler, Trendyol'un İstanbul Maslak’ta bulunan merkez binasının önünde toplandı. "Emekçiler burada Trendyol nerede?" sloganları attı. Kuryeler, önerilen zammın yetersiz olduğunu, açıklanan enflasyon rakamının bile altında bir artışı kabul etmelerinin mümkün olmadığını söylediler.

Bu arada, eylem yapan kuryeler arasından seçilen temsilciler, Trendyol yetkilileriyle görüştü. Kuryeler, bu görüşmenin ardından yaptıkları açıklamada, işverenin zam önerisini yüzde 38,8'e yükselttiğini söylediler. 

Kuryeler, işverenin zam önerisini artırdığını açıklamasından önce ANKA haber ajansına konuştu:

"HEPİMİZ KREDİ KARTIYLA YAŞIYORUZ"

Kurye Uğur Hakan: “Emekçiler, iş ortakları adına her ne derseniz deyin, işçileri, kuryeleri olarak bize dayatılan yüzde 11 zammı protesto etmek için buradayız. Mazot 6 liradan 15 liraya geldi. Elektriğe sadece yılbaşında yüzde yüz zam geldi. Doğalgaza sadece yılbaşında yüzde yüzden fazla zam geldi. Yıl içinde gelen zamları saymıyorum. Gelecek olan zamları hiç hesaba katmıyorum. Biz bu bize dayatılan affedersiniz köpeğin önüne kemik atar gibi bu zammı kabul etmiyoruz. Biz insanca, insan onuruna yakışır bir şekilde, devletin vermiş olduğu resmi enflasyon, yüzde 36 zammı, yüzde otuz altı olmadığını da garanti ediyoruz. Biz, hakkımız olanı burada almak istiyoruz. Evimize. Çoluk çoluğumuza ekmek götürebilmek istiyoruz.

Bütün Trendyol çalışanların hiçbirinin cebinde parası yok. Hepimiz kredi kartıyla yaşıyoruz. Hepimizin borçları var. Bize bu işe girerken teminatlar verildi, güvenceler verildi. Aylık cebinize net 9 bin lira para kalacak dendi. Burada hiç kimsenin cebinde para yok. Benim bugün hesabımda 313 para var. Ödemem gereken elektrik faturası 355 TL. Ben bunu ödediğim zaman bir dahaki ayın 15’ine kadar benim yemeğe hiçbir şekilde param yok. Kredi kartıyla yaşayacağım. Trendyol bizi tehdit ediyor, işe gelmezsiniz diyor ceza yazacağım. Ben para alamayacağım. Hem bir de benim kendi hak edişimden oraya vereceksiniz. Ben her gün her şekilde buradan cezalandırılıyorum. Burada çoluğumun çocuğumun ekmeğini kazanmak için hakkını kazanmak için buradayım.”

“MOBİNGLER KALDIRILSIN"

Kurye Mustafa Biçer: “İstanbul Üsküdar Zade Şube Altunizade şube çalışanıyım. Esnaf kurye olarak geçiyoruz. Kendi araçlarımızla Trendyol adına dağıtım yapıyoruz. Trendyol, bu sene üç gün önce açıkladığı yüzde 11 gibi göstermelik bir zam oranıyla bizim karşımıza çıktı. Bizim talebimiz bu zam oranının enflasyona paralel olarak yüzde 50 ile değiştirilmesi yönünde. Bunun dışında tehdit edilen arkadaşlarımız var, ‘İşini kaybedersiniz’ gibi.  Bu arkadaşların üzerindeki mobinglerin kaldırılmasını istiyoruz.”

BİZ DE VERGİ MÜKELLEFİYİZ"

Kurye Bilal Kızılaslan: “Durumumuz belli. Yapılan zammı kabul etmiyoruz. 8'inci aydan beri, 9'uncu aydan beri biz bugünü bekliyoruz. Yapılan zam da çok komik. Biz bunu kabul etmiyoruz. Onun için mücadeleye çıktık. Kendi araçlarımızla çalışıyoruz. Biz de bir Bağ-Kurluyuz biz de vergi mükellefiyiz. Yani şöyle algılanmasın. Biz ayda 10 milyar, 20 milyar para kazanmıyoruz. Ben aracımla çalışıyorum. Kendim kurye dağıtım yapıyorum. Kuryelik yapıyorum, şoförlük yapıyorum.”

"HAK EDİŞLERİN AYLIK EN AZ 12 BİN 500 TL+KDV OLMASI GARANTİ ALTINA ALINMIŞTIR" 

Öte yandan Trendyol da konu ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklama şöyle:

"Öncelikle şunu ifade etmek isteriz ki, mevcut iş modelimiz doğrultusunda, taşıyıcı iş ortaklarımıza taşıdıkları paket başına ödeme yapılmakta; 'iş ortağı destek paketleriyle' de aylık hak edişlerinin belli bir seviyenin üzerinde kalması sağlanmaktadır.

2022 yılı içerisinde, bir taşıyıcı iş ortağının faaliyet gösterdiği süreye bağlı olarak taşıdığı paket sayısına göre toplam hak edişinin aylık en az 12 bin 500 TL + KDV olması, iş ortaklarımızın da beklentilerini karşılar şekilde, garanti altına alınmıştır.

Mevcut iddialarda ise, sadece 'iş ortağı destek paketleri'nde geçerli olan hizmet bedeli artış oranı ön plana çıkarılmıştır. Tek başına bu oran üzerinden değerlendirme yapmak eksik ve yanıltıcı sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Trendyol tüm iş ortaklarının memnuniyetini her şeyin önüne koyan bir şirkettir. Bundan sonra da böyle olmaya devam edecektir."

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.