banner16

Pompeo, Orta Asya cumhuriyetleri dış işleri bakanları ile toplandı

30 Haziran 2020 tarihinde Orta Asya Dışişleri Bakanları ile ABD Dışişleri Bakanı arasında başlatılan C5+1 formatındaki toplantı, video konferans eşliğinde gerçekleştirildiği açıklandı. 

02 Temmuz 2020
Pompeo, Orta Asya cumhuriyetleri dış işleri bakanları ile toplandı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun düzenlediği toplantıya, Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, Kazkaistan Dışişleri Bakanı Muhtar Tleuberdi, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Çingiz Aydarbekov, Tacikistan Dışişleri Bakanı Sirociddin Muhriddin ve Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov katıldı.

“C5 + 1” formatı 2015 yılından bu yana faaliyet gösterdiği ve Orta Asya ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki beş ülke arasında çok taraflı bir etkileşim mekanizması oluşturduğu bildiriliyor.

Toplantıda, bakanlar ülkeler arasındaki siyasi, ekonomik ve ticari konuları görüştü. Bu toplantının ana gündeminin başlıklarından biri Afganistan’daki durum ve çeşitli sektörlerde iş birliğini genişletmek için ortak mekanizmaların geliştirilmesi oldu.

Toplantıda ayrıca bölgesel öneme sahip yatırımları, altyapı, ulaşım, iletişim, sosyal ve enerji projelerini artırma olasılığı ele alındı. Taraflar sağlık, enerji, ulaşım ve çevre koruma alanında iş birliğinin güçlendirilmesi konusunda görüş alışverişinde bulundu.

Bakanlar toplantısında konuşan Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, Türkmenistan’ın Afgan meseleleri konusundaki tutumunu açıkladı. Türkmen tarafının, komşu ülkedeki siyasi ve sosyo-ekonomik yaşamı barışçıl bir şekilde güçlendirmeyi amaçlayan çok taraflı formatlarda iş birliğini desteklediğini ve ülkenin bu konuda gerekli siyasi ve diplomatik potansiyelini kullanmaya hazır olduğunu vurguladı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.