banner16

Erdoğan: Rusya ile Ukrayna arasında arabulucu olabiliriz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ile Ukrayna arasında devam eden gerilime ilişkin, "Rusya ve Ukrayna arasında bir barışın hâkim olmasına arabulucu olabiliriz" açıklamasında bulundu. 

21 Ocak 2022
Erdoğan: Rusya ile Ukrayna arasında arabulucu olabiliriz

AKP Genel Başlanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ve Ukrayna arasında devam eden krize ilişkin, "Biz Rusya-Ukrayna arasında olumsuzluğa dönüşmesini kabullenemiyoruz. Rusya ile Ukrayna arasında bir barışın olmasına özellikle hakim olmasına biz arabulucu olabiliriz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Çamlıca Camii’nde İslam Medeniyetleri Müzesi’ni ziyaretinin ardından gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Rusya ve Türkiye ilişkilerinin 'tarihinde olmayan bir barış içinde' sürdüğünü söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Rusya ile Ukrayna arasında bölgede sınır ihlalinden tutunuz, herhangi bir işgale yönelik gelişmenin olması, savaş çıkması bölgenin huzuru için ihlal doğurur. Bu bölgeyi ciddi manada rahatsız edeceği gibi bugün 40 milyon nüfusu olan Ukrayna ile Rusya arasında huzursuzluk doğmasını kabul etmiyoruz.

'ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIRIZ'

Rusya ile ilişkilerimiz gayet güzel şekilde devam ediyor. Tarihinde olmayan bir sulh içinde ilişkilerimiz var. Rusya-Türkiye ilişkileri gelişerek devam ediyor. Ukrayna ile de aynı şekilde. Bu olumlu gelişmeleri biz Rusya-Ukrayna arasında olumsuzluğa dönüşmesini kabullenemiyoruz. Rusya ile Ukrayna arasında bir barışın olmasına özellikle hakim olmasına biz arabulucu olabiliriz. Bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu ifade ettik. Önümde bir Ukrayna ziyareti var. Bu arada belki Sayın Putin ile ama telefonla ama belki Moskova ziyareti olabilir. Bölgede barışın hakim olmasını istiyoruz."

RUSYA-UKRAYNA KRİZİ

Ukrayna’da Nisan 2014’te başlayan iç savaş Rusya ile ABD liderliğindeki Batılı ülkeler arasında bir nüfuz mücadelesine sahne oluyor. Washington, Kiev’e destek verirken Moskova ise Doğu Ukrayna’daki bağımsızlık yanlısı Donbass güçlerini destekliyor. Yaklaşık 15 bin kişi yaşamını yitirdiği savaşta Kiev ile Moskova arasında varılan ateşkes anlaşması kimi ihlallere rağmen devam ederken, son aylarda ABD ve NATO’nun Ukrayna’ya yaptığı yığınak nedeniyle gerilim yeniden yükseldi. Rusya, Ukrayna’nın doğusuna yönelik bir işgal hazırlığında olduğunu reddederken ABD ve batılı ülkeler Rusya’nın böylesi bir hareketinin ağır sonuçları olacağı konusunda Moskova’yı tehdit ediyor.

'SALGINA İLİŞKİN BÜTÜN TEDBİRLERİ ALDIK'

Erdoğan, Omicron varyantı ve vaka sayılarının sorulması üzerine de "Şu anda hastanelerimizde doluluk oranı anlatıldığı gibi değil" iddiasında bulundu. "Her geçen gün daha iyiye gidiyoruz" ifadelerini kullanan Erdoğan, bütün tedbirlerin alındığını savundu.

Erdoğan, şöyle konuştu:

"Omicron daha da olumlu istikamette gelişmelere vesile oldu. Vaka sayılarında artış var fakat olumlu istikamette geçiş de hızlı oluyor. Hastanelerimizde şu anda sıkıntımız yok. Her geçen gün daha iyiye gidiyoruz. Vatandaşlarımızın da biraz daha dikkatli olmasında fayda var. Elimizden gelen tüm tedbirleri alıyoruz almaya da devam edeceğiz."

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50