banner16

Pandora Papers: Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ni inşa eden Rönesans Holding 210 milyon dolar vergi kaçırdı

Tüm dünyada eş zamanlı olarak yayınlanan Pandora Papers belgelerinde Rönesans Holding ile ilgili bilgiler de bulunuyor. 

04 Ekim 2021
Pandora Papers: Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ni inşa eden Rönesans Holding 210 milyon dolar vergi kaçırdı

Rönesans Holding son yıllarda aldığı ihalelerle adından sıkça söz ettiriyor. Kamu İhale Kanunu kapsamı dışında tutulan ve devlet bütçesinde kara bir delik olduğu yönünde eleştirilen Şehir Hastaneleri'nin beşinin yapımını da Rönesans üstlendi. Toplam değeri milyarlarca lirayı bulan çok sayıda proje, yap-işlet-devret modeliyle Holding'e verildi.

Tüm dünyada eş zamanlı olarak yayınlanan Pandora Papers belgelerinde Rönesans Holding ile ilgili bilgiler de bulunuyor.

Sadece kamuya açıklanan ihalelerin detaylarına göre, son beş yılda yaklaşık 16 milyar liralık 10 ihale alan Rönesans Holding; Pandora Papers belgelerine göre vatandaşların vergileriyle ödenen kamu projelerinden elde ettiği kârların bir kısmını vergiden kaçınmak için Britanya Virjin Adaları'na aktarıyor.

DW Türkçe'den Pelin Ünker ile Serdar Vardar'ın haberine göre, kâr amacı gütmeyen küresel araştırmacı gazetecilik ağı "Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu"nun (ICIJ) dünyanın farklı yerlerindeki 14 firmadan elde ettiği yaklaşık 12 milyon belge içerisinde, Rönesans Holding'in kurucusu, Erman Ilıcak'ın annesi Ayşe Ilıcak'ın da ismi geçiyor.

Belgelerde Ayşe Ilıcak'ın, Alcogal firması aracılığıyla Dolmine International Ltd. ve Covar Trading Ltd. adlı iki şirket kurduğu görülüyor.

İki şirket de Rönesans Holding'in üstlendiği ve halkın ödediği vergilerle yapılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın inşaatı devam ederken 17 Mart 2014'te kuruluyor. İkisinin de İsviçre'de faaliyet göstereceği belirtiliyor. Şirketlerin sermaye kaynağı da Rönesans Holding'in çalışma alanları olan "inşaat, gayrimenkul ve enerji üretimi sektörlerinde faaliyet gösteren aile şirketi" olarak kayıtlara geçiyor.
 

 

Grafik: DW Türkçe


'105 MİLYON DOLARLIK BAĞIŞ'

Belgeler içinde bulunan Covar Trading Ltd.'nin hesaplarını yöneten İsviçreli Kendris Ltd. firmasının 30 Haziran 2017'de hazırlanan raporuna göre, Covar Trading Ltd.'nin hesaplarına 2015 yılında 105 milyon 524 bin ABD dolarının girdiği görülüyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50