banner16

HDP'nin 'tutum belgesi'ne ilişkin CHP'den ilk açıklama

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, HDP'nin "tutum belgesi"ne yönelik açıklamada bulundu. 

28 Eylul 2021
HDP'nin 'tutum belgesi'ne ilişkin CHP'den ilk açıklama

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, HDP’nin açıkladığı “demokratik tutum belgesine” yönelik değerlendirmesinde Cumhur İttifakı dışındaki tüm partilerin ‘parlamenter sistem’ etrafında birleşmesinin önemli olduğunu söyleyerek “Üniter yapı içerisinde, meşru zemin olan Meclis’te tüm sorunlarımızı çözeriz. Milletin seçip Meclis’e gönderdiği tüm temsilciler meşrudur” dedi.

Cumhuriyet'e konuşan Erkek, HDP’nin “Kürt sorununun çözümü için muhataplarla diyalog kurulmasına” yönelik çağrısına ilişkin, “Bizim muhatabımız Meclis’te grubu olan siyasi partiler ve seçilmişlerdir” ifadesini kullandı. 

Erkek, “Mevcut sistemle memleket, freni patlamış kamyon gibi uçuruma sürükleniyor. Bu sistem, demokrasi değil, monokrasi. Keyfiliğin, adaletsizliğin, otoriterleşmenin arttığı bir sistem” dedi.

Referandumla parlamenter sisteme döneceğiz

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erkek, ilk seçimde iktidara geleceklerini, geçiş dönemindeki yönetimin mevcut sistemin yetkileri ve anayasaya göre olacağını kaydederek “Ama sistem değişikliği referandumla, milletin onayıyla yürürlüğe girdikten sonra parlamenter sisteme döneceğiz. Üniter yapı içerisinde, milli iradenin tecelli ettiği TBMM öncülüğünde tüm sorunları çözeriz. Türkiye Cumhuriyeti, Gazi Meclis’i temel özne alan bir ruhla doğmuştur. Onun için tüm sorunlarımızı Meclis’te tartışacağız” diye konuştu.

Yerel yönetim vurgusu

Erkek, HDP’nin tutum belgesindeki “yerel yönetimlere kaynak ve yetki aktarımı” vurgusuna yönelik, “Bizim İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamemizde de yeni bir merkez-yerel yönetim dengesi var. Yerel yönetimler güçlendirilmeli ama bunun nasıl olacağı, sonra hep beraber çalışılarak değerlendirilecek” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50