banner16

Bakan Koca: Yerli aşıda Ekim ayında seri üretime geçebiliriz

Bugün sosyal medya hesabından 'Salgınla mücadelede simge bir gün' paylaşımı yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, basın toplantısı düzenledi. Aşılamada 100 milyon doza ulaşıldığını duyuran Bakan Koca, yerli aşıda acil kullanım onayına müracaat edebilecek duruma gelindiğini açıkladı. 

10 Eylul 2021
Bakan Koca: Yerli aşıda Ekim ayında seri üretime geçebiliriz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca "simge bir gün" diyerek bugün saat 18'de açıklama yapacağını söylemişti. Basın toplantısı düzenleyen Bakan Koca açıklamalarda bulundu.

Aşılama oranının 100 milyon doza ulaştığını söyleyen Koca, yerli aşıda da acil kullanım onayına müraccat edilecek noktaya ulaşıldığını duyurdu. Yeni varyantlarla ilgili de konuşan Bakan Koca, "Şu an toplumda yüzde 90'ın üzerinde Delta varyantı var. Mu varyantı iki kişide var. İki vaka da İstanbul'da" bilgisini verdi.

Koca'nın konuşmasından satırbaşları:

Aşıda 100 milyon doza ulaşıldı.Saat 12.54 itibarıyla toplam aşı dozunda yüz milyona ulaştık. Yüz milyon doz aşı 84 milyona hayırlı olsun. 100 milyon doz için milyonlarca insan karar verdi ve harekete geçti. 100 milyon dozda emeği olan herkesi kutluyorum. Geldiğimiz nokta çok yüksek bir aşılanma hızının mümkün olduğunu gösteriyor.

Şu dakikalar itibariyle 100 milyon dozun bir hayli üzerindeyiz. 18 yaş ve üzerinde ilk doz aşı oranımız yüzde 82. İkinci doz aşının yapılma oranı yüzde 63.

Şu an aktif vakaların yüzde 90'a yakın bölümü aşı olmamış veya aşısı tamamlanmamış kişilerdir. Aşının zaman kaybetmeden tam doz yapılması hayat kurtarır. Üç doz aşı olmuş vatandaşlarımızın vaka sayıları içindeki oranı yüzde 2'den daha azdır. 

"EKİMDE SERİ ÜRETİME GEÇEBİLİRİZ"

Şu an bilimin tespit alanı dışında kalanlar hariç her sorunun bir cevabı var. Tam doz aşılama oranında henüz yeterli düzeye ulaşamadık. Aşının tam dozda sağlanan koruyucu gücüne henüz toplumun çoğunluğu olarak sahip değiliz. Öte yandan virüsle mücadeleyi tüm dünyada zorlaştıran bir etken daha var o da virüsün yeni varyantları.

13 ocakta başlayan ve bugün 100 milyona ulaşan aşı seferberliğinin tam başarıya ulaşması büyük güç birliği istiyor. Aşılarımız olmakla kalmamalıyız, birbirimize aşıyı hatırlatmalıyız. 

Yerli aşımız TURKOVAC, acil kullanım onayına müracaat edebilecek aşamaya geldi. Bir tesiste üretimine başladığımız TURKOVAC aşımız bugün ikinci bir tesiste daha seri üretilecek altyapıya ulaştı. Onay alması halinde ekim ayı içinde seri üretime geçeceğiz

MU VARYANTI

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Koca, varyantlarla ilgili "Şu an toplumda yüzde 90'ın üzerinde Delta varyantı var. Yani toplum ağırlıklı Delta varyantı taşıyor. Mu varyantı için ise 2 vaka olduğunu söylemiştim. Bu 2 vaka da İstanbul'da, iki vaka da ayaktan takip edilen, ciddi sorunu olmayan, yakından takip ettiğimiz vaka. Mu varyantının daha ağır seyrettiği şeklinde genel bir kanaat olduğunu biliyoruz ama bizim iki vakamızda şu an böyle bir durum söz konusu değil. Bu vakalar aşılı değiller" dedi.

Hatırlatma, mRNA aşıları için gerekli olacak mı? İsrail ve diğer ülkelerdeki örneklere bakıldığında gerekli olacak görünüyor ama bunun zamanı muhtemelen 8, 9 ay sonra olabilir. Bizim şu anki 3, 4 aylık sonuçlarımızla koruyuculuğun devam ettiğini, hatırlatma dozunun mRNA aşılar için şu an gerekmediğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Hatırlatma dozu inaktif aşı olan vatandaşlarımız için son derece önemli. Toplam 15 milyon inaktif aşı yaptıran vatandaşımız var. 15 milyonda yaklaşık 6 milyon kişi hatırlatma dozunu daha yaptırabilmiş değil ve hatırlatma dozunu özellikle vatandaşlarımızın ihmal etmeden erken dönemde hızla yaptırmalarını çünkü koruyuculuğun 5, 6 kat arttığını çok iyi biliyoruz. Hatırlatma dozunu inaktif aşılar için şimdilik önemsiyoruz.

Bakan Koca, 12 yaş grubu ile ilgili aşılama oranını henüz yüzde 3'ü geçmediğini belirtti. Koca, "Kronik hastalığı olan 12 yaş üzeri kişilerin aşılanmasını önemsiyoruz.12 yaş üzeri, eğitim vb. gerekçelerle veli onayıyla bu aşıyı yaptırabilmenin önünü açtık" açıklamasında bulundu.

Artan vaka sayılarıyla ilgili de konuşan Koca, "aşılanma bu düzeyde yapılmamış olsaydı, vaka sayımız en az 4-5 kat, hastane yükümüz de bir o kadar artmış olacaktı" diye konuştu.

"İKİ DOZ AŞISINI YAPTIRAN ÖĞRETMENLERİN SAYISI YÜZDE 77"

Bakan Koca, iki doz aşısını yaptıran öğretmenlerin sayısının yüzde 77'yi bulduğunu, en az bir doz aşısını yaptıran öğretmenlerin sayısının ise yüzde 90'ı geçtiğini söyledi.

Yüz yüze eğitim başladıktan sonra okullardaki vaka oranlarıyla ilgili de değerlenirmede bulunan Koca, "şimdilik ciddi kabul edilecek bir sayı söz konusu değil" dedi.

OKULLARDA TARAMA UYGULAMASI

Ancak Koca, Covid-19 yaygınlığının tespiti için pazartesiden itibaren bazı örnek okullarda tarama yapılacağını ve rastgele test yapılacağını açıkladı.

Yerli aşıyla ilgili yapılan çalışmalarına ilişkin de Koca, "İnaktif aşı olan Sinovacla birlikte TURKOVAC için bir üçüncü doz çalışması yapıyoruz. Zannediyorum ki bu çalışma yarın bitmiş olacak. Önümüzdeki dönemde bu iki kıyaslamayla ilgli sonuçlar çıkacak. Faz-3 çalışması da devam ediyor bildiğiniz gibi. Dolayısıyla biz acil kullanım onayını bu üçüncü doz çalışmasının sonuçlarına göre değerlendirebileceğiz" bilgisini verdi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50