banner16

Bakan Koca: Aktif vakaların yüzde 81'i tam aşılı olmayan kişiler

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası konuşan bakan Fahrettin Koca, "Vefat edenlerin yüzde 10'u tam aşılı kişiler. Vefat edenlerin yüzde 90'ı ya aşı olmamış ya da eksik aşı olmuş" bilgisini verdi. 

03 Eylul 2021
Bakan Koca: Aktif vakaların yüzde 81'i tam aşılı olmayan kişiler

Koronavirüs Bilim Kurulu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve YÖK Başkanı Erol Özvar'ın katılımıyla toplandı. Toplantı sonrası basın açıklaması yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "500 bine yakın aktif vakaların yüzde 81'i tam aşılı olmayan kişilerdir. Vefat edenlerin yüzde 10'u tam aşılı kişiler. Vefat edenlerin yüzde 90'ı ya aşı olmamış ya da eksik aşı olmuş" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de "Yüz yüze eğitime geçilmesi bir tercih olmaktan çıkmış zorunluluk haline gelmiştir. Okullarımız ilk açılan ve son kapatılan yerler olmalıdır. Yüz yüze eğitim için gerekli adımları Sağlık Bakanlığı ile birlikte attık atmaya devam ediyoruz. Okullarımızın bu süreçte hazırlanabilmesi için 650 milyon lirayı tüm il ve ilçelerimizdeki okullarımıza göndermiş bulunuyoruz," dedi.

Fahrettin Koca'nın açıklamalarından satır başları:

* Kurumlarımız arasındaki tam 2021-2022 yılına başlamadan son toplantımızda, eğitime başlanılması ve tedbirlerin son bir değerlendirmesini yapmaktı. 2020 yılı başlarından itibaren sağlık yönünden en çok büyüklerimizi, eğitim öğretim açısından gençlerimizi etkiledi.

* 2021 yılı ile birlikte gerek hastalığın tıbben daha anlaşılması, gerekse aşının devreye girmesiyle önümüzü görebileceğimiz günlere geçtik.

* Sizlere aşı programımız başlarken "tünelin ucundaki ışık göründü" demiştim. "Bugün tünelin çıkışı görünüyor" diyebilirim. Son 4 haftada vaka sayılarındaki artışın özellikle aşı olmamış kişilerden kaynaklandığını ifade etmiştim.

* Bugün itibariyle aktif vakalarımızın %81'i tam aşılı olmayan kişilerdir. Yani 500 bine yakın olan vakamızın %81'i tam aşılı olmayan kişilerdir. Hastanede yatan hastaların %90'ını da aşı olmayanlardır. Vefat eden vatandaşlarımızın %90'ı ya hiç aşı olmamış ya da aşıları eksik kişilerdir.

* Önümüzdeki hafta başından çocuklarımız gençlerimiz okullarına kavuşacak. Tüm gayretimiz onlara yüz yüze eğitim vermek ve bunun sürekliliğini sağlamaktır. Gençlerin eğitimin eksik kalması bugün ve geleceğimiz için çok üzücüdür.

Bakanların ardından YÖK Başkanı Erol Özvar'da açıklamalarda bulundu. Özvar şunları kaydetti:

"Üniversiteler, bu salgın ortamında öğretimi sürdürmeyi başardı. Biz 2021-2022 eğitim ve öğretim döneminde eğitimi yüz yüze sürdürme kararı aldık. Üniversitelerimiz yüz yüze eğtiim kararından itibaren her üniversitemiz kendi kurullarıyla, kendi senatolarıyla bu yüz yüze eğitimin yapılabilmesi ve sürdürülebilmesi için gerekli tedbirleri almış oldular.

Gerek kampüs ortamlarında uygulanacak kurallar, gerekse eğitim-öğretim süreçleriyle ilgili olarak bütün üniversitelere yönelik bir kılavuz çalışması gerçekleştirdik. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu ile hazırlanan kılavuzu üniversitelerle paylaştık.

Yerleşkelerde alınması gereken tüm tedbirler alındı. Karma tabir edilen öğretim usullerini üniversiteler tarafından kullanabileceğini karara bağladık. Üniversitelerimiz salgın boyunca eğitim-öğretimin aksamaması hususunda bu hibrti veya harmanlanmış eğitim modellerinden faydalanabilecekler. Üniversitelerimizn elinde bu modellerden her birini kullanabilme yetkisi mevcut. Üniversitelerimiz harmanlanmış ya da hibrit modeliyle birlikte yüz yüze eğitim vermenin yanı sıra derslerin yüzde 40'ını çevrimiçi yapabilme yetkisi bulunmakta. Üniversitelerimizin her biri bu konuyla ilgili gerekli çalışmaları tamamladı.

Üniverstelerimiz şu an da hangi derslerini yüz yüze hangi derslerini online yapacağını belirlemiş ve kendi kamuoyuyla paylaşmış durumda.

Üniversitelerimizde yüz yüze eğitim gelecek öğrenci kardeşlerimizden ve gelecekteki meslektaşlarımdan ricam aşı olmalarıdır. Bu açıdan Sağlık Bakanlığımızın alacağı kararlarda fevkalade önemli.

Yeni dönemde eğitim ve öğretim hususunda almış olduğumuz esnek kararlar doğrultusunda eğitim-öğretimin aksamadan devam ettirebileceğini bu vesileyle sizlerle paylaşmak isterim. "

Açıklamaların ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Yeni dönemde vakalarımız artık genç yaş grubunda" diyen Koca, "Vaka yoğunluğu 15-45 yaşa düştü. Biz aşının belli oranda bulaşı da önlediğini biliyoruz. O nedenle bizim aşı oranımızı her geçen gün arttırmamız gerekiyor. " açıklamasında bulundu.

Sputnik V aşısının neden kullanıma girmediğiyle ilgili de bilgi veren Koca, "Sputnik V'de birinci ve ikinci dozda aşılar aynı değil biliyorsunuz. O yüzden hem bir hem ikinci doz aşının gelmesiyle ilgili gayret içerisindeyiz. Aşılara yapılan testlerin sonuçlarıyla ilgili şimdilik bir olumsuzluk yok. Üretimle ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. Yerel bir firmayla çalışmalarımız belli bir noktaya geldi ancak henüz üretim aşamasına gelmedi. Ama ben sürecin çok uzayacağını sanmıyorum" dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.