banner16

İstanbul Şehir Üniversitesi'nin faaliyet izni kaldırıldı

Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile İstanbul Şehir Üniversitesinin faaliyet izni kaldırıldı. 

30 Haziran 2020
İstanbul Şehir Üniversitesi'nin faaliyet izni kaldırıldı

İstanbul Şehir Üniversitesi’nin faaliyet izni, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile kaldırıldı. AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasının yer aldığı kararda, “İstanbul Şehir Üniversitesi’nin faaliyet izninin kaldırılmasına, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun ek 11’inci maddesi gereğince karar verilmiştir” denildi.

Söz konusu kararın gerekçesi üniversitenin, denetimler sonucunda mevcut mal varlığıyla eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdüremeyeceği şeklinde ifade edildi.

Kararın gerekçesi şöyle ifade edildi:

“Kurucu vakfına kayyım atanan ve garantör üniversitesi tarafından yapılan denetimler sonucunda mevcut mal varlığıyla eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdüremeyeceği tespit edilen ve bu durumu da Yükseköğretim Kurulunca onaylanan İstanbul Şehir Üniversitesi’nin faaliyet izninin kaldırılmasına, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun ek 11’inci maddesi gereğince karar verilmiştir”

İstanbul Şehir Üniversitesi, eski Başbakan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun kurucusu olduğu Bilim ve Sanat Vakfı tarafından 2008 yılında açılmıştı.

HALKBANK, TÜM MALVARLIKLARINA TEDBİR KOYMUŞTU

Bilim ve Sanat Vakfı'na ait İstanbul Şehir Üniversitesi'nin malvarlıklarına Halkbank tarafından tedbir konmuştu. Halkbank'ın tüm malvarlıklarına tedbir koyduğu İstanbul Şehir Üniversitesi davasında mahkeme, borcunun yaklaşık 3 kat fazlasını teminat gösteren Şehir Üniversitesi'nin teklifini kabul etmemişti. Üniversite ile Halkbank arasındaki anlaşmazlık mahkemeye taşınmış, görülen karar duruşmasında mahkeme tedbir kararının devamına karar vermişti.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), İstanbul Şehir Üniversitesi'ne yönelik haciz işlemi ile ilgili, "Bir vakıf üniversitesinin kendi yetkileri dâhilinde ve özerk yapıları gereği mali konularda almış olduğu kararların sonucunda karşılaştığı yasal süreçlerden YÖK’ün mesul tutulamayacağı açıktır" açıklamasını yaptı.

ERDOĞAN, ÜNİVERSİTEYİ HALKBANK’I DOLANDIRMAKLA İTHAM ETTİ

Tedbir kararının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan da bir açıklama yaparak, Şehir Üniversitesini Halkbank’ı dolandırmaya çalışmakla itham etmişti. Erdoğan, “Bunlar Halk Bankası'nı dolandırmaya çalıştı” ifadelerini kullanmıştı. Erdoğan’ın iddialarına yanıt veren üniversite yönetimi ise, “İstanbul Şehir Üniversitesi'ne Halkbank tarafından bankacılık mevzuatına uygun olarak kullandırılan yatırım kredisi, bütünüyle kampüs inşaatı için harcanmıştır" demişti.

AK Parti ve muhalifleri arasında ‘dolandırıcılık’ suçlamasına kadar varan tartışmalara sahne olan Şehir Üniversitesi’ne son olarak bir promosyon firmasının alacağı nedeniyle haciz işlemi uygulandı. Üniversitenin kasasındaki 6 bin 390 TL’nin yanı sıra çok sayıda eşyanın da haczedildiği bildirildi.

DAVUTOĞLU SERT TEPKİ GÖSTERDİ

Şehir Üniversitesi’ne Halk Bankası tarafından başlatılan icra işlemi konusunda açıklamalarda bulunan Davutoğlu ise, “Bu kelimeyi ağzıma dahi almak istemiyorum ama sayın cumhurbaşkanı bize “dolandırıcı” diye hitap etti. Ancak bunun gereğini hemen yapmalıyız. Ben başbakan iken Şehir Üniversitesi, Halkbank’tan kredi almadı. O dönemde Binali Yıldırım başbakandı” sözleriyle duruma tepki göstermişti.

MARMARA ÜNİVERSİTESİ’NE DEVREDİLDİ

İstanbul Şehir Üniversitesi, son olarak devredilmesiyle gündeme geldi. Faaliyet izni durdurulan üniversite ve idaresi, garantör üniversite olan Marmara Üniversitesine devredildi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.