banner16

Yönetim grev öncesi işçileri tehdit etmişti: Adkoturk işçileri greve çıktı

Hazır makarna üreticisi Indomie Adkoturk’te çalışan Tekgıda-İş Sendikası’na üye işçiler, işverenin toplu sözleşme masasına gelmeyerek uzlaşmaktan kaçması üzerine 23 Ağustos’ta greve çıktı. 

24 Ağustos 2021
Yönetim grev öncesi işçileri tehdit etmişti: Adkoturk işçileri greve çıktı

Hazır makarna üreticisi Indomie Adkoturk’te çalışan Tekgıda-İş Sendikası’na üye işçiler, işverenin toplu sözleşme masasına gelmeyerek uzlaşmaktan kaçması üzerine 23 Ağustos’ta greve çıktı. Daha önce grev kırıcılığına girişen işveren dün de işçinin hakkına saygı göstermedi. İşyeri yönetimi, greve çıkacak işçileri servislerden indirmeyerek fabrikaya soktu. İşverenin servis şoförlerini grev günü için değiştirdiği ve fabrika önünde hiçbir şekilde servis araçlarının kapısının açılmayacağı yönünde talimat verdiği, servis araçlarının içine tanınmayan güvenlik personellerini yerleştirdiği öğrenildi. Bunun yanı sıra grev gününden 4-5 gün önce işçilere gönderdiği üstü kapalı tehdit mesajını 10’ar kişilik işçi gruplarını toplayarak yeniden hatırlattı, vardiya sayısını 2’ye düşürerek işçilerin greve gelmesini engellemeye çalıştı.

ANAYASAL HAKKA KARŞI TÜRLÜ YÖNTEM

İşyeri yönetimi, grevi boşa çıkarmak için türlü yöntemlere başvurdu. İşyeri yönetimi, greve sayılı günler kala işçilere yönelik baskıları artırmaya ve tehditlere başladı. İşyeri yönetiminin her işçinin başına bir postabaşı dikerek sendika ile irtibatını engellemeye çalıştı, işçilerin kendi aralarında yaptığı yazışmaları takip etti, kamera olmayan revir bölümünde e-Devlet üzerinden sendikaya üye olup olmadıklarını kontrol etti. Greve iki gün kala da işveren, grevin başlangıç günü işçilerin yüzde 98’inin işbaşı yapması halinde 1 tam maaş ikramiye vereceğini ilan ederek adeta rüşvet verircesine grev kırıcılığına soyundu. Öte yandan işveren vekilleri de son günlerde işyerinde sık sık yaptığı toplantılarda sendikanın ismini ağzına almayarak sendikadan sürekli “örgüt” olarak bahsediyor. Bunun, sendika hakkında terör örgütleriyle bağlantılı yasadışı bir kurummuş imajı verebilmek için yapıldığı belirtiliyor. Benzer bir şeyin işçilere gönderilen mesajlarda da yer alması gözlerden kaçmıyor. 

10 MADDELİK TEHDİT MESAJI

Adkoturk İnsan Kaynakları Müdürü Ayşe Gündoğdu da 10 Ağustos’ta işçilere 10 maddelik bir mesaj gönderdi. Gündoğdu, “ikaz” mesajında hem yanlış bilgiler verdi hem de üstü kapalı tehditlerde bulundu. Gündoğdu mesajında sanki yasal bir hak değilmiş gibi sendikanın şirketi zorla toplu sözleşme yapmaya çağırdığını söylemesi dikkat çekiyor. Gündoğdu, başka bir cümlede greve katılacak işçilerin işyerinde ayrılmak zorunda kalacağını savunurken, cümlenin devamında “geri dönüşü olmayan bir karar” vurgusuyla üstü kapalı şekilde işçileri tehdit ediyor. Diğer bir cümlede yer alan “Hayatınıza kaldığı yerden devam etmek sizlerin elinde” ifadesini de bu kapsamda değerlendirmek mümkün gözüküyor.

Sendika, işyerinde de benzer tehditlere, yalanlara ve çarpıtmalara devam edildiğini aktardı. İşyeri yönetiminin, “Greve çıkan işçilerin tazminat hakkının yanacağı”, “Grevin düşmesi halinde greve çıkan işçilerin ortada kalacağı”, “6 aylık işçilerin sendikaya üye olamayacağı ve greve çıkamayacağı”, “Grev süresince ücret ve sosyal yardım yapılamayacağı” gibi yalan ve çarpıtmalarla işçileri baskı altına almaya, greve çıkmaktan caymaya zorladığı belirtiliyor. 

SENDİKADAN YALANLARA TEK TEK YANIT

Tekgıda-İş Sendikası işverenin yalanlarına ve çarpıtmalarına tek tek yanıt verdi. Sendika greve çıkan işçilerin hiçbir şekilde işten çıkarılamayacağını, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 66’ncı maddesinin ikinci fıkrasında “Kanuni bir grev kararının alınmasına katılma, teşvik etme, greve katılma veya greve katılmaya teşvik etme nedeniyle bir işçinin iş sözleşmesi feshedilemez” yazdığını hatırlattı. Grev süresinde işçilere ücret ve sosyal yardım ödemesi yapılamayacağı iddiasına ilişkin ise sendika, “Greve çıkan işçiler, Tekgıda-İş Sendikası’nın grev fonundan yararlanırlar. Sendika ayrıca grev sonunda toplu iş sözleşmesini imzalarken grevde geçen sürenin ücret karşılığını ve sosyal hakların ödenmesini sözleşmeye koyabilir” ifadelerini kullandı.

‘BİR GÜN ÇALIŞAN BİLE GREVE ÇIKABİLİR’

6 aylık işçinin sendikaya üye olamayacağı ve greve çıkamayacağı ileri sürülmüştü. Sendika, tüm işçilerin sigorta girişleri yapıldığı andan itibaren sendikaya üye olabileceğini, işçilerin ister bir gün önce işe girmiş olsun yine de greve katılabileceğini aktardı. İşçilerin greve katıldıktan sonra da sendikaya üye olabileceğini belirten sendika, bunun greve katılmak önünde bir engel oluşturmayacağını söyledi. Grevin düşmesi halinde greve çıkan işçilerin ortada kalacağı iddiasına ilişkin sendika, “Grev ancak toplu sözleşme imzalanınca ya da sendikanın kararıyla sona erer. Greve çıkıldıktan sonra, işverenin herhangi bir şekilde grevi düşürmesi de söz konusu olamaz” dedi.

‘TAZMİNATLAR YANMAZ’

Greve çıkan işçilerin kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı haklarının yanacağı iddiasını yalanlayan sendika, sözlerine şöyle devam etti: “Greve çıkan işçilerin hak etmiş olduğu kıdem ve ihbar tazminatı hakları yanmaz. Sadece ileriye dönük olarak grevde geçen süre kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmaz. Örneğin greve çıkan bir işçinin 2 yıllık kıdem tazminatı hakkı olduğunu düşünelim. Greve çıkılan süre boyunca bu 2 yıllık kıdem tazminatı hakkı korunur. Ancak grev süresi bu tazminata eklenmez.”

NE OLMUŞTU?

Tekgıda-İş Sendikası, Endonezya-Suriye sermayeli INDOMİE ADKOTURK'te, 4 yıl önce örgütlenmeye başladı. Ancak 550 kişinin çalıştığı fabrikada işveren işçilerin anayasal haklarına saygı duymayarak yetki tespitine itiraz etti. 4 yıl süren hukuk mücadelesini 2021 yılının şubat ayında kazanan sendika, Çalışma Bakanlığı tarafından taraflara gönderilen toplu iş sözleşme yetki belgesi sonrasında toplu sözleşme sürecine girdi. Ancak işveren toplu sözleşme sürecinin hiçbir aşamasına uymadı, masaya gelmedi, taslağı kabul etmedi. Ve sendika, yasal sürecin sonunda zorunlu olan kanuni grev kararını aldı. Grev kararı, 23 Ağustos’ta uygulandı. 

21 İŞÇİ DİRENİŞTE

Öte yandan sendikanın toplu sözleşme yetki belgesini almasıyla işyerinde yasadışı uygulamalar baş göstermeye başladı. Bu süreçte işveren ve işveren vekilleri, çalışma izin belgesi çıkaracakları bahanesiyle işçilerin e-Devlet şifrelerini topladı ancak şifrelerin hangi işçilerin sendikalı olup olmadığının tespit edilmesi için alındığı ortaya çıktı. İşçilere yönelik baskılar artarken bugüne kadar 21 işçi tazminatsız olarak işten atıldı. İşçiler 4 ayı aşkın süredir fabrika önünde direnişte. 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner50