banner16

Türkiye'nin ilk elektrikli yerli treninin fabrika testleri başladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Sanayi Bakanı ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla TÜVASAŞ’ın Sakarya’da bulunan tesislerinde ilk yerli trenin fabrika testleri başladı. 

29 Haziran 2020
Türkiye'nin ilk elektrikli yerli treninin fabrika testleri başladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Sanayi Bakanı ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla TÜVASAŞ’ın Sakarya’da bulunan tesislerinde ilk yerli trenin fabrika testleri başladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Sanayi Bakanı ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ilk yerli ve milli elektrikli trenin raylara indirme törenine katıldı. TÜVASAŞ’ın Sakarya’da bulunan tesislerinde trenin fabrika testleri iki bakanın katılıdığı törenle gerçekleşti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, törende yaptığı konuşmada  testlerin tamamlanmasının ardından treninin bu yıl sonunda raylara ineceğini belirtti. Karaismailoğlu “Bu önemli gelişmeler ışığında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak önümüzdeki dönemde ağırlık vereceğimiz demir yolları projelerimizin yanı sıra demir yolu teknolojisinde yerli ve milli araçlarımızın üretimi ile atılımımızı sürdürmekte kararlıyız. Amacımız, Türkiye'nin raylı sistem aracı üretiminde önemli merkez hâline gelmesidir. Bunun için de gece gündüz demeden çalışacağız" dedi.

Trenin,yerli imkanlarla üretilen emsallerine göre daha tasarruflu ve üretiminin daha ucuz olduğunu belirten Karaismailoğlu, seri üretim için ise yüzde 80 yerlilik oranı hedeflendiklerini ve  prototip setin maliyeti yurt dışından temin edilecek benzer ürünlere göre yüzde 20 daha ucuza mal ettiklerini belirtti.

 TRENİN BEYNİ ASELSAN İLE BİRLİKTE ÜRETİLDİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da törendeki konuşmasında raylı sistemlere yapılan yatırımların son derece kıymetli olduğunu belirterek, şunları söyledi: 

“Bugün tam anlamıyla tarihi bir günü yaşıyoruz. Sıkıntılı günlere rağmen tüm önlemler alınarak çalışmalara devam edildi o gayret sayesinde bugün itibarıyla fabrika testlerine başlıyoruz. Fabrika testlerinin ardından ağustos sonunda yol testlerine geçilmiş olacak. Trenin beyni olarak tabi edebileceğimiz kontrol sistemi, izleme sistemi ASELSAN ile birlikte gerçekleştirildi. Böylelikle ilk defa donanım yazılım ve algoritma içeriğiyle birlikte yerli sanayimiz ile birlikte üretilmiş oldu."

Sakarya'daki TÜVASAŞ'ta imal edilen yerli elektrikli trenin tamamlanan 5 vagon halindeki seti, 324 yolcu kapasiteli olacak. Tren raylara indiği zaman maksimum 160 kilometre hıza ulaşabilecek.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.