banner16

CHP, TBMM komisyonunu orman yangınlarıyla ilgili toplanmasını önerdi

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nun ülkemizin orman yangınlarıyla mücadele kapasitesini artırabilecek önlemleri almak için özel gündemle toplanmasını öneriyoruz” dedi. 

30 Temmuz 2021
CHP, TBMM komisyonunu orman yangınlarıyla ilgili toplanmasını önerdi

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Akdeniz ve Ege’de peş peşe başlayan ve can kayıplarına neden olan yangınlar için Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nun gündemle toplanmasını önerdiklerini söyledi.

Yazılı açıklama yapan Özel, “Orman yangınlarıyla mücadelede idarenin iyi bir sınav veremediği açıktır. Kamuoyunda orman yangınlarıyla mücadele kapasitesine yönelik ciddi soru işaretleri bulunmaktadır. Yasama organına ve siyasi partilere düşen ormanlarımızı korumak için somut adımlar atmaktır. Bu nedenle CHP olarak TBMM tatildeyken çalışma kararı alınan Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nun ülkemizin orman yangınlarıyla mücadele kapasitesini artırabilecek önlemleri almak için özel gündemle toplanmasını öneriyoruz” dedi.

Özel açıklamada; Türkiye’nin dört bir yanında etkili olan orman yangınlarından Antalya, Adana, Osmaniye, Mersin, Muğla ve Kayseri illerindeki yangınların henüz kontrol altına alınamadığını belirtti.

Özel’in açıklaması şöyle:

“ZARAR GÖREN ORMAN SAYISI YÜZDE 85 ARTTI”

“30 Temmuz itibariyle maalesef dört vatandaşımız yaşamını yitirmiştir. Temennimiz orman yangınlarının bir an önce kontrol altına alınarak yeni kayıplar yaşanmadan bu sürecin atlatılmasıdır. Ancak orman yangınlarıyla mücadelede idarenin iyi bir sınav veremediği açıktır. Kamuoyunda başta uçak/helikopter sayısı ile personel sayısı olmak üzere idarenin orman yangınlarıyla mücadele kapasitesine yönelik ciddi soru işaretleri bulunmakta ve yanıtlanmayı bekleyen sorular vardır. Özellikle Cumhurbaşkanlığı envanterindeki uçak sayısı kadar bile uçağın orman yangınlarına müdahale için hazır bulundurulmaması, eleştirileri haklı çıkarmakta, kamuoyundaki infiali arttırmaktadır. Orman Bakanı bu büyük felaketten sonra, ‘Envantere de uçak alımı ile ilgili sayın Cumhurbaşkanının talimatı ile çalışmalara başladık’ diyor. Güçlü bir filo kurmak için bugüne kadar neden beklediniz? Talimattan sonra ne zaman alınabilecek uçaklar? Kış aylarında mı kullanılacak? Kötü yönetimin faturasını milletimiz canıyla, malıyla, yanan ormanlarıyla ödüyor. Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre 2020 yılında Türkiye’de 3 bin 399 orman yangını çıkmış 20 bin 971 hektar orman alanı zarar görmüştür. 2020 yılında bir önceki yıla kıyasla orman yangını sayısında yüzde 26 oranında bir artış yaşansa da zarar gören orman alanı yüzde 85 oranında artmıştır. Bu veriler, orman yangınlarında daha fazla hasar yaşandığını ve mücadelede yetersiz kalındığını göstermektedir. 2021 yılı için orman yangınlarıyla mücadele kapasitesinin artırılması noktasında ilgili bakanlık ve kurumların önceden tedbir alması gerekirken 28-30 Temmuz arasında yaşanan yangınlar, bu tedbirin alınmadığını ortaya koymaktadır. 2020 yılında orman yangınlarının yüzde 10’unun doğal sebeplerden çıktığı düşünüldüğünde hem orman yangınlarının yaşanmasını engellemek hem yaşanan orman yangınlarıyla daha etkin mücadele etmek noktasında atılması gereken adımlar bulunmaktadır.

“İKLİM KRİZİNE YÖNELİK SONUÇ ALICI ADIMLAR ATILMALI”

Orman yangınlarının sıklığını artıran gerekçelerden birinin küresel ısınmayla artan sıcaklıklar olduğu ifade edilmektedir. Bu durumda, Türkiye’nin vakit kaybetmeden iklim krizine yönelik sonuç alıcı adımlar atması bir zorunluluktur.

“VAKİT KAYBETMEKSİZİN ADIM ATMALIYIZ”

Türkiye’nin orman yangınlarıyla mücadele kapasitesini artırmak için alınması gereken önlemler başta olmak üzere vakit kaybetmeksizin bir an önce adım atılması gerekmektedir. Orman yangınlarıyla mücadele konusu, tarihimizin en büyük orman yangınlarına, ‘Burada uzay aracı kullanmamız gerekirse kullanırız’ ya da ‘Hatasız kul olmaz, bizim de hatalarımız olabilir’ ifadeleriyle yaklaşan yürütme organının temsilcilerine bırakılamayacak kadar ciddi bir konudur. Yasama organına ve siyasi partilere düşen ormanlarımızı korumak için somut adımlar atmaktır. Bu nedenle Cumhuriyet Halk Partisi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi tatildeyken çalışma kararı alınan Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nun ülkemizin orman yangınlarıyla mücadele kapasitesini artırabilecek önlemleri almak için özel gündemle toplanmasını öneriyoruz. Komisyonun, konunun uzmanlarını dinlemesi, yapılabilecekleri değerlendirmesi, mevzuat değişikliği gerekiyorsa bir an önce bu mevzuat değişikliğini yapacak hazırlıkları yapması, yürütme organına ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunan siyasi partilere atılması gereken adımlara yönelik tavsiyelerini iletmesi çağrısında bulunuyoruz.”

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.