banner16

Arap turistlerin Türkiye ilgisinin iki nedeni: TL'nin değer kaybı ve Kovid-19 tedbiri olmaması

TL'deki değer kaybı ve diğer ülkeler kadar sıkı olmayan seyahat kısıtlamaları da Türkiye'nin cazibesini artırdı. 

15 Temmuz 2021
Arap turistlerin Türkiye ilgisinin iki nedeni: TL'nin değer kaybı ve Kovid-19 tedbiri olmaması

Türkiye turizminin temel pazarları Rusya'dan uçuşların yeniden başlaması ve Almanya'nın seyahat yasaklarını kaldırmasının ardından iki kaynak pazardan gelen güçlü talep turizmcinin yüzünü güldürürken, TL'deki değer kaybı ve diğer ülkeler kadar sıkı olmayan seyahat kısıtlamaları da Türkiye'nin cazibesini artırdı.

Özellikle Ürdün, Filistin, Katar ve Kuveyt gibi ülkelerden Türkiye'ye yoğun ilgi ve rezervasyon akışı olduğunu belirten sektör temsilcileri, pandemi öncesi ile karşılaştırıldığında turist profilinin de yüksek-bütçeli gruplara kaydığına dikkat çekiyor.

"Avrupa'ya gitmenize gerek yok. Orası Türkiye'den çok daha pahalı... Fiyat, doğa, tarih ve yemekler. Burası bence gidebileceğiniz en iyi yer" diyen Omar Zahra (48) tatil tercihini Türkiye'den yana kullanan bir Ürdünlü.

Amman'dan İstanbul'a 5 günlük tatil için gelen Zahra, 9 kişiden oluşan ailesiyle Boğaz'da çıktığı tekne turunda Türk kahvesi içip Osmanlı dönemi saraylarının önünde selfie çektirirken bu tercihinden memnun.

Türkiye'ye seyahatin birçok ülkeden daha az prosedür gerektirdiğini belirten Zahra, "BAE'ye seyahat çok daha zor. Abu Dhabi'ye gitmek istediğinizde PCR testi yaptırmanız şart ve semptomlardan herhangi birini gösteriyorsanız ülkeye girmeden önce 14 gün karantinada kalmanız zorunlu... Avrupa açılmaya başladı ama hala seyahat kısıtlamaları var" dedi. Zahra, Türkiye seyahati için PCR testi istenmediğini ve aşılanmış olmasının yeterli olduğunu söyledi.

Orta Doğu, Körfez ve Arap ülkeleri ağırlıklı çalışan Karnak Travel'ın Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Ali Abet, "Ürdün'den çok ciddi bir talep var. Şu anda Arap pazarına baktığımızda en yoğun kapasiteyi oradan elde ediyoruz. Avrupa Ürdün'e kapılarını kapatınca Avrupa'ya giden tüm Ürdünlüler ve Amman havalimanını kullanan Filistinliler, yüksek bütçeli insanlar Türkiye'ye yöneldi" dedi ve ekledi:

"Yüksek bütçeli rezervasyonlar alıyoruz. 4 günlük bir rezervasyonun biletle maliyeti 1,500 dolar civarında. Çok yüksek gelirli yolcu kapasitesi var."

Önceki yıllarda Antalya'da tatil yapmış olan Muna Abuzahra ise, Ürdün'de izlediği Türk dizilerinden tanıdığı İstanbul'u tatil için tercih etmesinin nedenlerinden birini, Türkiye'nin diğer ülkelere göre "çok ucuz" olması ile açıklıyor.

Abuzahra, "Ürdün'de Petra, Ölü Deniz ya da Akabe'ye tatile gitseniz, çok daha fazla harcamanız gerekir. Burası gerçekten çok ucuz" dedi.

TL son bir yılda dolar karşısında %20 değer kaybetti. Son üç yıla bakıldığında ise TL'deki değer kaybı %44 civarında.

Akdeniz otelleri olarak beklediklerinden daha iyi bir sezon geçirdiklerini söyleyen Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı ve Innvista Hotels Belek Genel Müdürü Ülkay Atmaca, "Rusya'dan son haftalarda müthiş bir atak var. Almanya'dan da yoğun bir talep var... Ortadoğu ve Arap ülkelerinden de ciddi sayıda misafir ağırlıyoruz. Özellikle Kuveyt, Ürdün, Filistin öne çıkıyor" dedi.

Atmaca, henüz açılmayan İngiltere pazarının da sezonun gidişatında belirleyici olacağını söyledi.

DHMİ verilerine göre, İstanbul, Antalya, Muğla Milas ve Dalaman havalimanlarında Temmuz ayının ilk haftasında pandemi başlangıcından bu yana en yüksek günlük yolcu sayısına ulaşıldı.

Ancak güçlü toparlanmaya rağmen, yolcu trafiği hala pandemi öncesi seviyelerin çok gerisinde bulunuyor. DHMİ verilerinden Reuters'ın yaptığı hesaplamaya göre, Türkiye genelindeki havalimanlarındaki yolcu trafiği Haziran'da bir önceki aya göre %46 artış gösterse de, 2019 yılı Haziran ayında gördüğü salgın öncesi seviyenin ancak %48'ine ulaşmış durumda.

GÜNEY EGE OTELLERİNİN GÖZÜ KULAĞI BORIS JOHNSON'DA

En büyük pazarı İngiliz turistler olan Güney Ege otelleri ise, bu pazarın henüz açılmamış olması nedeniyle şu anda ağırlıklı olarak yerli turistlerle süreci atlatmaya çalışıyor.

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu, "Akdeniz bölgesi otelleri şu anda Rusya ve Ukrayna ağırlıklı devam ediyor. Ancak Güney Ege'de şu an Türkler ağırlıklı. En büyük pazarımız İngiltere hala kapalı. Bayram tatili nedeniyle iç pazarda rezervasyonlarımız şu anda iyi. Ancak iç pazar 20 Ağustos sonrası kapanır. Bu nedenle İngiltere bizim için kritik" dedi ve ekledi:

"İngiltere açılırsa toparlanırız, 2022'ye rahat gireriz. Ama gecikir ya da açılmazsa, Güney Ege otellerinin işi çok zor. Gözümüz kulağımız (İngiltere Başbakanı) Boris Johnson'un vereceği demeçte."

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.