banner16

IMF, üye ülkelere 650 milyar dolar dağıtacak

Uluslararası Para Fonu (IMF) yönetim kurulunun 650 milyar dolarlık IMF Özel Çekme Hakları (SDR) oluşturulmasını desteklediğini açıkladı. 

09 Temmuz 2021
IMF, üye ülkelere 650 milyar dolar dağıtacak

Rezervlerin IMF'nin 190 üyesine dağıtımının Ağustos sonuna kadar tamamlanılmasının hedeflenildiği ifade edildi.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva Fon'un 77 yıllık tarihindeki en büyük SDR teklifini IMF üyesi ülke temsilcilerine sunacağını söyledi.

G20 ülkeleri maliye bakanları ve merkez bankası yetkililerinin Venedik'te bir araya geleceği toplantı öncesinde yayımlanan açıklamasında Georgieva bu teklifin ihtiyaç duyulan desteği hızla sağlayacak bir taze kan olacağını söyledi.

Georgieva "SDR tahsis edilmesi tüm üye ülkelerin likidite ve rezervlerini artıracak, piyasalara güven verecek ve küresel ekonominin dayanıklılığını ve istikrarını destekleyecektir" dedi.

SDR'lar, IMF'nin uluslararası rezerv para birimidir ve dolar, euro, sterlin, yen ve yuana çevrilebilir. SDR'ların tahsisi için oylamada IMF genel kurulunda hissedarların %85'inin onayı gerekmektedir. ABD'nin %16.5'lik bir oy hakkı bulunduğu için Washington yönetiminin görüşü belirleyicidir.

Şu ana kadar, IMF yaklaşık 285 milyar dolara eş değer 204.2 milyar SDR tahsis etti.

IMF, SDR'ları üye ülkelerin merkez bankalarına rezerv varlığı olarak ihraç eder. Merkez bankaları bu rezerv varlığını diğer merkez bankalarıyla kolayca döviz değiş tokuşu yapmak için kullanabilir. Birçok merkez bankası gönüllü olarak bu değiş tokuşu yapar ancak bunu yapamazsa, IMF'nin hangi ülkenin SDR'ları kabul etmesinin gerektiğine dair hüküm verme gücü vardır.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.