banner16

ABD Türkiye'yi çocuk asker kullanımına karışan ülkeler listesine ekledi

ABD ilk defa bir NATO müttefiğini bu listeye dahil etti. 

02 Temmuz 2021
ABD Türkiye'yi çocuk asker kullanımına karışan ülkeler listesine ekledi

ABD Türkiye'yi çocuk asker kullanımına karışan ülkeler listesine ekledi.

ABD ilk defa bir NATO müttefiğini bu listeye dahil ederken, bu hamle ABD-Türkiye ilişkilerindeki gerilimi artırabilir.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 2021 İnsan Kaçakçılığı (TIP) raporunda Türkiye'nin Suriye'de Beşar Esad yönetimine karşı savaşan silahlı muhalif gruplardan biri olan Sultan Murat birliğine "somut destek" sağladığı ve bu grubun çocuk asker kullandığı ifade edildi.

Türkiye'den konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

Libya ve Suriye

Üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Libya'da da çocuk askerlerin kullanıldığına atıfta bulunarak Washington'un Ankara ile bu konunun çözümü için çalışma yürütmek istediğini ifade etti.

Yetkili "Özellikle Türkiye hususunda... ilk defa bir NATO üyesi çocukların asker olarak kullanılmasının önlenmesi için hazırlanan bu listede yer aldı. Bölgede saygı gören bir lider ve bir NATO üyesi olarak Türkiye'nin Suriye ve Libya'da çocuk askerlerin kullanımı ile mücadele etme fırsatı var" dedi.

Suriye'de hem İslam Devleti militan örgütü hem de ABD'nin desteklediği Suriye Demokratik Güçleri ve YPG'ye karşı üç ayrı operasyon yürüten Türkiye, bu operasyonlarda kendi askeri birliklerine ek olarak Suriyeli silahlı grupları da kullanmıştı.

Bu silahlı grupların bazıları insan hakları örgütleri ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından sivillere saldırmak, insan kaçırmak ve yağma ile suçlanıyorlar. BM Ankara'ya Suriyeli silahlı Suriyeli muhalifleri kontrol altında tutma çağrısında bulunurken Türkiye iddiaları "temelsiz" olduklarını ifade ederek reddetmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı raporunda bu listeye eklenen ülkelere ABD başkanının aksi bir karar almaması durumunda belirli güvenlik yardımı ve askeri teçhizatların ruhsatlandırılması konusunda kısıtlamalar uygulanacağı ifade ediliyor.

Bu kısıtlamaların Türkiye'ye uygulanıp uygulanmayacağı henüz kesinlik kazanmazken bu adımın Ankara'nın ABD bölgeden çekildikten sonra Afganistan'daki Kabil havalimanını işletmek için Washington ile yaptığı görüşmeleri etkileyip etkilemeyeceği soru işareti oluşturdu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price bu iki konunun birbirine bağlanmasının çok olası olmadığını söyledi.

Price "Bu rapor, Türkiye ile Afganistan veya çıkarlarımızın kesiştiği diğer alanlar ile ilgili yürüttüğümüz yapıcı görüşmeler ilişkilendirilmemeli" dedi.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.