banner16

 

Önce keriz ne demek ona bakalım:

1. Geriz, çirkef, pislik.

2. Argoda kumar.

3. Argoda olayca kandırılabilen kişi, aptal.

4. Argoda eğlenti.

Tabii ki bizi ilgilendiren 3 numaradaki keriz. Silkelemesi ise borsadan gelen bir terim. Büyük para sahipleri içi boş bir kağıttan ucuz fiyata toplarlar. 8 liralık kağıt olur sana 18 lira.

Bir şey anımsattı mı size?

Sonra dedikodu çıkar, “18’de durmayacak, 28’e kadar yolu var” diye. Araya adam sokan 18’e kapışır kağıdı 28’e çıkacak diye. Baştaki büyük para sahipleri anlaşmıştır oysa, “18’de elden çıkaralım, tamam mı arkadaşlar” diye. Bu büyük para sahiplerinin 18’den elden çıkarttıkları kağıtları küçük yatırımcılar alır umutla. Evini, arabasını, düğünde takılan altınlarını satarlar. Yıllarca biriktirdiklerini, emekli ikramiyelerini yatırırlar. Bir gece büyük para sahipleri komple çekilince kağıt çakılıverir; 17, 14, 12, 11 vs...

Büyük para sahipleri paralarını ikiye katlarken küçükler de paralarını yarı değerinde bulurlar. İki gün önce 5 milyar lirası olan müteahhit, armatör, havayolu sahibi Ali Bey’in artık 10 milyar lirası vardır. İki gün önce 50 bin lirası olan manifaturacı, emekli, laz bakkal Ali amcanın ise artık 25 bin lirası kalmıştır.

Keriz silkeleme aynen bu.

17 Aralık gecesi de dolarla yaptı birileri aynı numarayı. Kimine göre 1, kimine göre 5 milyar dolar 18 liradan satılmış o gece. Bu kadar büyük paralar kayıtsız olmaz. Kimin sattığını mutlaka maliye bulur. Önemli nokta istemesi. Kimbilir işin içinde kimler var ki maliye görevlilerinde istek göremiyoruz. Bir tane mi dürüst insan kalmadı bu ülkeyi silkeleyen üç-beş kişiyi afişe edecek?

Sallanmayı belki atlatabiliriz ama siyasi erke yularını teslim etmiş adalet sisteminin verdiği hasarı onarmamız imkansız.

SAHTE OKEY

Milli oyunumuz okeyi bilmeyenler için anlatayım. 

106 taşla oynanır. Kırmızı, mavi, siyah ve sarı; 1’den 13’e kadar sayılar ve iki adet de sahte okey vardır. Her el zar marifetiyle bir taş açılır. Bir üstü okey olur. Joker gibi istediğin yerde kullanırsın. Sahteler de sadece Okey’in yerinde kullanılır. Yani okey kırmızı 2’liyse sahte okey de kırmızı 2’lidir. Orijinali joker gibi her taşın yerine geçerken sahte okey sadece kırmızı 2’lidir.

Neden mi anlattık bu kadar lafı! Çok basit. Doları düşüren sistem var ya bana biraz sahte okey gibi geldi. Bir el işinize yarar ama sonraki el elinizde hiçbir işe yaramayan teki varken ikincisini çekersiniz! Ekonomist falan değilim ama sistem şu: Doları euroyu satıp Türk lirasına dönüp parayı fazlası Nas, azı naz olan faize yatırıyorsunuz. Eğer ki döviz artmazsa helâl faizden paranız ürüyor. Döviz helâl faiz oranının üzerine çıkarsa naz Nas dinlemeksizin sizin paranıza dövizin çıkışı kadar ek para verilecek. Kim mi verecek? Tabii ki yine siz vereceksiz! En baştaki fotoğrafı incelerseniz sistemin kısa özetini görebilirsiniz. Ayrıca faiz yüzde 15’e indirildi ya... Gidip sorun bakalım istediğiniz bankaya size krediyi kaçtan veriyorlar. Kapı 22-23’ten açılırsa şanslısınız demek oluyor. Yani bu Nas çok hareketli. Kiminde 15, kiminde 25! Kaça kadarı helâl, kaçtan sonrası haram aklımız ermedi. Oysa ki biz zamanında ilkokulda iğne çalmakla araba çalmanın farkının olmadığını öğrenmiştik. “Bir kereden bir şey olmaz”, “Benim memurum işini bilir”le başladığımız rüya Nas’la falan kâbusa dönüştü. Bir an evvel sabah olsa da uyansak!

Teknik bir açıklama da iyi Galatasaraylı yılların banka yöneticisi Reşit Ömer Kükner’den, “Fiiliyatta önemi sıfıra yakın olan gecelik faizi sürekli düşürüp mevduata ucu bucağı belli olmayan biçimde taviz vermek balistik füze ile sivrisinek vurmaya benziyor.”

Yani gördüğünü unutmamak gibi kötü bir huyu olan dolar geçen ay gördüğünü bir kez daha görmeye kalkarsa ülkede Merkez de dahil olmak üzere banka kalmayacak.

FETÖ, NEREDE FETÖ?

“Milli Savunma Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden bugüne kadar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden 9 bin 360’ı Bakan Akar’ın onayıyla olmak üzere toplam 24 bin 256 personel ihraç edildi.

Bin 185 personel hakkında ise idari süreç devam ediyor.

İhraç edilenler arasında 150 general ve 10 bin 528 subayın olduğu belirtildi.”

Haber böyle de benim merak ettiğim bir rakam daha var. Bu kadar FETÖ’cünün ordunun içine sızmasına göz yuman kaç siyasetçi siyasetten ihraç edildi?

[email protected]

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner36